Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 11:11 |

Poslanici Narodne skupštine RS sutra o borbi protiv korupcije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 26. februara (FENA) - Sjednica Narodne skupštine RS-a bit će nastavljena sutra razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o štrajku, koji je neophodno uskladiti s novim Zakonom o radu.

Taj zakon više ne poznaje pojam "većinski reprezentativni" sindikat i udruženje poslodavaca organizovanih na nivou RS.

U novembru 2016. godine na snagu je stupio i novi Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se uređuje postupak mirnog rješavanja interesnih i pravnih kolektivnih radnih sporova, zbog čege je potrebno uskladiti odredbe Zakona o štrajku i s novim pravnim institutima propisanim Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova.

Na dnevnom redu četvrtog dijela sutrašnjeg zasjedanja entitetskog parlamenta je i Nacrt strategije borbe protiv korupcije do 2022. godine.

Predlagač u obrazloženju tog dokumenta ističe da je neophodno stvoriti pretpostavke za aktivno učešće pojedinaca i organizacija u efektivnoj realizaciji politika, programa i mjera za borbu protiv korupcije, te ojačati povjerenja građana u institucije.

Bit će riječi i o informaciji o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u RS-u za period 2013 – 2017.  te izvještaju o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom tokom 2016.godine.

Na dnevnom redu su i dvije interpelacije opozicije, o politikama vlasti u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema te upravljanja javnim preduzećima u RS-u.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo