Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 12:47 |

U BiH ne postoji zakonski okvir koji štiti branitelje ljudskih prava

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - U Bosni i Hercegovini ne postoji zakonski okvir koji štiti branitelje ljudskih prava, što podrazumijeva zaštitu od fizičkih napada, prijetnji, nasilja na društvenim mrežama i diskriminacije u medijima - kazala generalna tajnica Udruženja BH novinara i autorica analize "Bezbjednosni rizici u radu branitelja/branitejica ljudskih prava u BiH" Borka Rudić, koja je predstavljena danas u Sarajevu.  

Izdvojila je nedavno kažnjavanje Radio-televizije RS-a zbog neprofesionalnog izvještavanja o predsjednici Udruženja Žena - žrtva rata Bakiri Hasečić, na koje je reagirala Regulatorna agencija za komunikacije te naglasila da treba postojati više takvih reakcija.

Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Reinout Vos koji je podržao projekt "Ostati sigurne - Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH" u okviru kojeg je i predstavljena Analiza, naglasio je da se Holanđani ne bore samo za zaštitu ljudskih prava, već i za one koji se bore za njihova prava.

Istakao je važnost tog projekta naglašavajući da je nasilje nad ženama fenomen u cijelom svijetu.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović Hadžiabdić naglasila je da u BiH ne postoje izrađene smjernice koje sistematiziraju tu problematiku, već da postoje u različitim zakonima, krivičnim zakonima FBiH i RS, Zakonu o zabrani diskriminacije BiH te Zakonu o ravnopravnosti spolova BiH.

Također je naglasila da je govor mržnje u BiH zabranjen i kodeksom o audio-vizualno medijskim uslugama i medijskim uslugama radija Regulatorne agencije za komunikaciju.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović kazala je da Projekt podrazumijeva iznalaženje mehanizama kako bi se zaštitile braniteljice ljudskih prava, a to su organizacije za borbu protiv nasilja na osnovu spola, žene - žrtava rata, institucije sistema te mediji.

Istakla je da će kroz projekt izraditi analizu rizika te protokol o postupanju koji će rezultirati potpisivanjem sporazuma s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i Ministarstvom za ljudska prava, kako bi ozvaničili postojanje mehanizama zaštite branitelja ljudskih prava. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Kina se nada 'nepolitiziranim" stavovima zemalja koje razmatraju stanje ljudskih prava u toj državi

Izvještaj UN-a osuđuje rapidno pogoršanje stanja ljudskih prava na Zapadnoj obali

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo