Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 14:26 |

Obilježena 14. godišnjica pogibelji makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 26. veljače (FENA) - Polaganjem vijenaca ispred Spomen-obilježja na Matića brdu iznad Mostara u ponedjeljak je obilježena 14. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskoga, koji je zajedno sa suradnicima i članovima posade stradao u zrakoplovnoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju.

Vijence su položili predstavnici predsjednika i Vlade Republike Makedonije, Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva obrane BiH, predstavnici Grada Mostara i EUFOR-a, te predstavnici makedonskih udruženja u BiH. 

Uime Vlade Republike Makedonije vijenac je položio ministar za regulaciju i poboljšanje investicijske klime Zoran Sapurić.

- Danas je prilika da se prisjetimo lika i djela Borisa Trajkovskoga koji se zalagao za euroatlantske integracije Republike Makedonije, ali i suradnju na regionalnoj razini – naglasio je ministar Sapurić.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina ocijenila je kako se danas, kao i svake godine obilježavajući ovu tragediju, gradi i podiže iznova jedan duhovni i prijateljski most koji će sviju trajno podsjećati na Tajkovskoga.

Prisjećajući se Trajkovskog, Komadina je istaknula kako je on bio čovjek iz naroda, čovjek koji je promicao prijateljstvo, regionalnu suradnju i euroatlantske integracije, te čovjek koji je vjerovao u bolje sutra.

- Boris Trajkovski je tijekom cijeloga svog političkog djelovanja gradio mostove suradnje koji su povezivali narode na našim, ali i širim prostorima - naglasila je Komadina.

Dodala je kako se Grad Mostar s ostalim razinama vlasti, svake godine sjeća ovog tragičnog događaja, čije će obilježavanje nastaviti podržavati i u buduće.

Inače, avion makedonske Vlade pao je 26. veljače 2004. godine na području sela Rotimlja. Osim Trajkovskog, u avionu su bili savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Delegacija PSBiH na obilježavanju 20. godišnjice pogibije Borisa Trajkovskog

Obilježavanje dvadesete godišnjice pogibije Borisa Trajkovskoga

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'