Ekonomija     | 26.02.2018. 14:37 |

Bh. parlamentarci na Interparlamentarnoj konferenciji u Skoplju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Predsjedatelj Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Predrag Kožul, njegov zamjenik Salko Sokolović i predsjedateljica Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda PSBiH Ljilja Zovko i njen zamjenik Sifet Podžić sudjelovali su danas u Skoplju na Interparlamentarnoj konferenciji pod nazivom „Moć novca: proračunske nadležnosti i procedure Europskog parlamenta“.

Bez učinkovite kontrole proračuna, rečeno je na Konferenciji, ne može se govoriti o istinskoj parlamentarnoj demokraciji.

Istaknuto je da učinkovita kontrola proračuna garantira da izvršna vlast nema preveliku moć, da se ne izdigne iznad druge dvije razine vlasti, kao i da se otuđi od društva i građana.

Ako proračun nije pod kontrolom, stvaraju se povoljniji uvjeti za korupciju, a od korupcije koristi ima samo uski krug pojedinaca, što ostavlja velike negativne posljedice za društvo u cjelini, poručeno je na Konferenciji.

Sudionici Konferencije upoznati su sa procedurama donošenja proračuna u Europskoj uniji (EU).

Uloga Europskog parlamenta, rečeno je, posebno se ogleda u vremenskim rokovima i samom procesu donošenja proračuna EU.

Veoma je važno da se od prvog koraka, odnosno od razmatranja proračuna u nadležnom povjerenstvu, do samog usvajanja u Europskom parlamentu, strogo poštuju sva pravila i procedure u njegovom donošenju, naglašeno je na Koferenciji te upozoreno da poštivanje pravila i procedura zna rezultirati i dugotrajnim razgovorima s ciljem postizanja kompromisnih rješenja.

Sudionici konferencije upoznali su se danas i sa dokumentima koji su važni u procesu donošenje proračuna EU, višegodišnjim financijskom okvirom Europskog parlamenta, procedurama usvajanja proračuna u Europskom parlamentu, radom povjerenstva za proračun Europskog parlamenta i njegovim nadležnostima, kao i sa kontrolom izvršenja proračuna, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'