Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 17:02 |

Stanko Primorac traži od Wigemark da zaštitit bh. Hrvate

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. veljače (FENA) - Predsjednik Hrvatske stranke prave (HSP) BiH Stanko Primorac uputio je otvoreno pismo voditelju izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Larsu-Gunnaru Wigemarku u kojem od njega traži da zaštiti pola milijuna Hrvata, građana Europske unije, koji žive u Bosni Hercegovini.

"Europska unija, čiji ste predstavnik, nije samo gospodarska konstrukcija nego, prije svega, sustav vrhunskih društvenih vrijednosti koji povezuje i štiti svoje građane, društvenim savezom slobode, ljudskih i narodnih prava, solidarnosti, demokracije i pravednosti. Međutim, dio građana Europske unije konstantno se nalazi u neravnopravnom položaju i ne može ostvariti osnovna prava, poput biranja vlastitih predstavnika u vlasti. Riječ je, naravno, o Hrvatima Bosne i Hercegovine", navodi Primorac.

U otvorenom pismu se, među ostalim, navodi da se Hrvatima u BiH svakodnevno krše neka od prava navedena u Povelji Europske unije o temeljnim pravima, poput dostojanstva, slobode, jednakosti te prava građana i naroda.

"Budući da je više nego jasno kako je riječ o akciji iza koje se krije jasna političko-ideološka agenda, s konačnim ciljem potpunog obespravljivanja jednog konstitutivnog naroda, a slijedom toga i istjerivanja istoga iz zemlje, molimo Vas da nam odgovorite na neka pitanja i činjenice ili bar izrazite vaš službeni stav o istima. Državljani Europske unije imaju pravo, dapače, katkada su i dužnost, prema znanju, stručnosti i ugledu koji imaju, pa i ideološkom profilu, očitovati svoje mišljenje o onome što je za dobrobit naroda kojem pripadaju i zajednice u kojoj žive, što ja ovim pismom i činim", navodi se na kraju otvorenog pisma predsjednika HSP-a BiH Stanka Primorca.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HSP BiH i H-B

Priopćenje za javnost HSP-a BiH

Priopćenje za javnost HSP BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'