Svijet     | 26.02.2018. 20:37 |

Palestinci osuđuju izraelski pokušaj da nametne svoje zakone na Zapadnoj obali

FENA Internet

RAMALLAH, 26. februara (FENA) - Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika u ponedjeljak je osudilo "na najoštriji mogući način" podršku koju je izraelska ministarska zakonodavna komisija pružila prijedlogu o uvođenju izraelskog zakonodavstva na okupiranu Zapadnu obalu.

Prijedlog zakona, koji je sačinio izraelski ministar pravde Ayelet Shaked, uskraćuje Palestincima pristup izraelskom višem sudu, posebno u slučajevima sporenja oko prava na njihovu zemlju, i proslijeđuje ih oblasnom sudu u Jerusalemu.

Ministarstvo navodi u saopćenju da je prijedlog "dio brojnih rasističkih i ekspanzionističkih zakona koje usvaja izraelska vlada u cilju jačanja desničarske vladavine u Izraelu, što će ubrzati otimačinu ostatka okupirane palestinske teritorije".

Palestinsko Ministarstvo je saopćilo kako su tvrdnje izraelskih desničara da taj zakon ima za cilj "postizanje jednakosti" između Palestinaca i Izraelaca "puka obmana".

- Pravosudni sistem u Izraelu integralni je dio okupatorskog sistema, i jednakost ne može biti ostvarena između nacije koja otima i naseljava zemlju drugoj naciji. Taj zakon ima za cilj legalizaciju doseljeničkih naselja i njihovo širenje, i zapljenu privatnog palestinskog zemljišta.  Ministarstvo također smatra da je predloženi zakon dio napora izraelskih desničara da uvedu izraelske zakone na okupiranoj Zapadnoj obali, da produbi opasni sistem aparthejda u Izraelu - zaključuje se u saopćenju, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Umjetnici odbili otvoriti izraelski paviljon na Venecijanskom bijenalu do prekida vatre

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Raisi: Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'