Bosna i Hercegovina     | 27.02.2018. 12:08 |

Načelnik Ćosić: Posteri na zgradi Opštine Istočno Sarajevo znak podrške Mladiću

FENA Saopćenje

ISTOČNO SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Na zgradi Opštine Istočno Sarajevo postavljeni su posteri bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, koji je nepravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Opštine Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić je kazao da je postavljanje postera znak podrške haškom optuženiku.

- Niko ne može samo optuživati Srbe i jednu stranu u ratu, i s ovim potezom mi ne radimo ništa pogrešno i niko ne treba da bude uvrijeđen - rekao je Ćosić.

Haški tribunal je u novembru prošle godine donio prvostepenu presudu kojom je Mladić, kao bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine, progone Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom Mladić je oslobođen krivice za genocid 1992. godine. Trenutno je u toku žalbeni postupak pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale – pravnim nasljednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Ćosić je rekao da su posteri znak podrške Mladiću.

- Mladić je bio general VRS-a, vojske u kojoj su naši očevi, braća i prijatelji branili i konačno stvorili Republiku Srpsku - kazao je Ćosić.

Bosna i Hercegovina nema zakone koji zabranjuju negiranje genocida ili pokazivanje podrške osuđenima za ratne zločine.

- Sve tri strane – Bošnjaci, Srbi i Hrvati – imaju pravo da ovo rade, ali javnost samo reaguje kada mi to radimo i ja sam iznenađen ovim pritiskom i mržnjom koju osjećam ovih dana zbog ovoga - rekao je Ćosić.

Postavljenje postera je izazvalo reakcije predstavnika bošnjačkih udruženja žrtava rata.

- Ovo, nažalost, nije ništa novo i ova podrška je jedna konstanta… Za žrtve i preživjele, ovo je jako teško gledati - kazao je za BIRN predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Crno-bijeli posteri su prvi put postavljeni na zgradu Opštine u petak, 23. februara, kada je o tome izvijestila BHT. U zgradi Opštine također se nalazi Udruženje vetarana Istočnog Sarajeva, Rukometni klub “Slavija” i druge privatne firme. Posteri su zatim početkom sedmice uklonjeni i zamijenjeni posterima u boji, gdje se vidi Mladić u uniformi, podsjeća BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Istočnom Sarajevu u požaru oštećena tri privatna automobila

Dodik: Imamo korektan odnos među koalicionim partnerima (VIDEO)

Dodik: Imamo korektan odnos među koalicionim partnerima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana