Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 27.02.2018. 12:14 |

Brisel pravi proevropsku koaliciju u Italiji, povratak Berlusconija

FENA Internet

LONDON, 27. februara (FENA) – Evropski zvaničnici u strahu od blokade formiranja vlasti u Italiji nakon izbora 4. marta ove godine već su počeli raditi na formiranju velike koalicije proevropskih stranaka koja bi uključila i bivšeg premijera Silvia Berlusconija, piše portal EurActiv.

Razmjere zabrinutosti mogućim ishodom izbora u Italiji najbolje je pokazala nedavna izjava predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera koji je rekao da se Brisel priprema „na najgori scenarij u Italiji“. Brojni evropski zvaničnici su agenciji AFP rekli da u strahu od blokade i pobjede populističkog Pokreta pet zvjezdica žele podržati koaliciju Berlusconijeve stranke i vladajuće stranke lijevog centra koju vodi Matteo Renzi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron se susreo nekoliko puta s Renzijem koji je podržao njegovu kampanju. Renzijev ulazak u vlasti s Berlusconijem bi mogao biti sličan model koji je deblokirao formiranje vlasti u Njemčkoj, kada se koaliciji desnog centra priključila socijaldemokratska stranka. S druge strane, piše EurAcitv, s Berlusconijem razgovaraju utjecajni članovi Evropske narodne partije, kojoj pripada i stranka bivšeg premijera.

Iako, Berlusconi ne može biti ponovo premijer, jer je osuđen za poresku prevaru, ali može biti osoba koja će postaviti premijera, a najbliži tome je aktuelni predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani. Kontraverzni magnat je dobio zabranu obavljanja političkih funkcija, ali je i dalje ključna figura i očekuje se da će to ostati i nakon izbora. Berlusconi je prije nekoliko dana u Briselu dočekan s najvećim počastima, čak ga i Berlin ponovo smatra političkim partnerom.

Takav odnos je uveliko prihvaćen zbog porasta populizma u Italiji koji prijeti da se ozbiljno umješa u formiranje vlasti.

- Italijansko javno mnijenje se okreće antievropskim i antiimigracijskim stavovima - navode evropski zvaničnici. Prema anketama, eventualna proevropska koalicija bi imala oko 40 posto glasova, što bi zbog izbornog sistema moglo biti dovoljno da oforme vladu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije