Bosna i Hercegovina     | 27.02.2018. 13:10 |

Stjepan Nakić osuđen na godinu dana zatvora za poreznu utaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom je optuženi Stjepan Nakić oglašen krivim za krivično djelo porezne utaje.

Nakić je osuđen na godinu dana zatvora, te kao sporednu kaznu novčanu kaznu od 5.000 KM koji iznos je optuženi već u cjelosti uplatio na račun budžeta BiH.

Optuženi Stjepan Nakić je obavezan na naknadu troškova sudskog paušala od 200 KM, u roku od petnaest dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Pravno lice LUKAS TP NAKIĆ d.o.o. Široki Brijeg je oglašeno odgovornim za krivično djelo porezne utaje. Sud je pravnom licu izrekao novčanu kaznu od 45.000 KM koji iznos je odgovorno pravno lice već u cjelosti uplatilo na račun budžeta BiH.

Optuženi Stjepan Nakić je oglašen krivim što je u svojstvu direktora bez ograničenja ovlaštenja i odgovorne osobe u pravnom licu LUKAS TP NAKIĆ d.o.o. Široki Brijeg izbjegao ili pomogao da se izbjegne plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM, te pravno lice LUKAS TP NAKIĆ d.o.o. Široki Brijeg da je raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi.

Od optuženog pravnog lica oduzeta je protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 363.979,12 KM.

Optuženo pravno lice „Lukas TP Nakić“ d.o.o. Široki Brijeg je obavezano na plaćanje troškova krivičnog postupka od 921,87 KM, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Njemačka vlada obećala se pozabaviti rastućim kriminalom

Narko bande jačaju, raste broj pucnjava u Bruxellesu, tvrde zvaničnici

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana