Svijet     | 27.02.2018. 16:35 |

Gradonačelnik Jerusalema ukinuo plan oporezivanja crkava

FENA Internet

JERUSALEM, 27. februara (FENA) - Gradonačelnik Jerusalema ukinuo je plan oporezivanja crkava, ublažavajući krizu koja je dovela do trodnevnog zatvaranja crkve Svetog groba. 

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua navodi u objavi da su on i gradonačelnik Nir Barkat oformili tim koji bi formulirao rješenje problema. Tim će pregovarati sa crkvenim zvaničnicima.

Nije bil reakcije crkvenih zvaničnika. 

Barkat je kazao da se porezi odnose samo na komercijalnu imovinu crkve, ali ne zgrade i mjesta molitve. Crkveni zvaničnici tvrde, međutim, da je time prekršen dugogodišnji sporazum o razumijevanju. 

U znak protesta u nedjelju  je zatvorena Crkva Svetog groba, gdje je, kako hrišćani vjeruju, Hrist bio raspet i nakon toga je uskrsnuo.

Gradonačelnik Birkat izjavio je danas za Associated Press kako želi da pregovara "na pravi način". Dodao je da u pregovorima o rješenju problema učestvuje i  treća strana, ali je odbio otkriti ko je treća strana.

Čelnici katoličke, pravoslavne i ostalih hrišćanskih crkava u nedjelju su zatvorili Crkvu Svetog groba kako bi protestovali protiv Barkatove odluke o obavezi plaćanja poreza.

Barkat tvrdi da je njegova odluka u skladu s  uobičajenom praksom širom svijeta.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajinska vlada obavijestila Bijelu kuću o planu smjene generala Zalužnjog

Indijski muslimani pozvali Modijevu vladu da zaštiti džamije

Desetine jevrejskih doseljenika upalo u kompleks Al-Aqse

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!