Svijet     | 27.02.2018. 19:13 |

Memoari Jean-Marie Le Pena postali hit u Francuskoj

FENA Internet

PARIZ, 27. februara (FENA) - Memoari bivšeg čelnika francuske krajnje desnice Jean-Marie Le Pena, koji će se naći u knjižarama ove sedmice, već su rasprodani, saopćio je u utorak njegov izdavač, istovremeno objavljujući štampanje novih primjeraka kako bi udovoljili golemoj potražnji. 

Čitaoci su rezervirali 50.000 primjeraka  prvog toma Le Penove autobiografije, koja obuhvata i političke početke provokativnog čelnika i osuđenog negatora holokausta, sudeći po izdavačkoj kući Muller.

- Nismo znali kako će knjiga biti primljena u knjižarama, ali njena prodaja ide prilično dobro - izjavio je čelnik Mullera, Guillaume de Thieulloy.

Le Pen (89), objavljuje svoju knjigu dok se suočava s mogućim poniženjem u narednoj sedmici kada Nacionalni front, čiji je suosnivač i koji je predvodio duže od 40 godina, bude glasao o oduzimanju njegove titule počasnog predsjednika stranke. Glasanje označava klimaks ogorčenog trvenja između Le Pena i njegove kćerke, aktuelne čelnice Narodnog fronta Marine Le Pen, koja je iznudila njegovo napuštanje stranke zbog njegovih učestalih izjava o nacističkim gasnim komorama kao o "detalju istorije".

Jean-Marie Le Pen dotiče se svađe s kćerkom u novoj knjizi "Fils de la Nation" (Sin nacije), čije su dijelove u prošloj sedmici objavili francuski mediji.

Bivši legionar, Le Pen, izazvao je politički potres u 2002. kada je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora, u kome je izgubio od Jacquesa Chiraca.

Njegov uticaj blijedio je, međutim, otkako je njegova kćerka preuzela čelništvo nad nacionalnim frontom, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Memoari Alekseja Navaljnog 'Patriot' izlaze iz štampe 22. oktobra u Sjedinjenim Državama

Memoari princa Harryja stigli u V.B.Z.- ove knjižare

Boris Johnson piše memoare o vremenu provedenom u Downing Streetu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana