Bosna i Hercegovina     | 27.02.2018. 19:18 |

Obuća odbacila tvrdnje da Ustav BPK negira konstitutivnost srpskog naroda

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 27. februara (FENA) - Predsjedavajuća Skupštine Bonsakopodrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća danas je odbacila tvrdnje dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladena Bosića da Ustav tog kantona negira konstitutivnost srpskog naroda te srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Bosić je danas najavio da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti nekoliko kantonalnih ustava u Federaciji BiH uključujući Ustav BPK, znog čega je  Obuća reagirala  negirajući tvrdnje da u Ustavu postoje sporne odredbe, koje su u suprotnosti sa ustavima BiH i Federacije BiH.

Kako je navela u saopćenju, u potpunosti poštujući odredbe Ustava BiH i Ustava FBiH, Skupština BPK-a 10. juna 2003. godine usvojila je amandmane na kantonalni Ustav koji su objavljeni u "Službenim novinama BPK" 14. juna 2003. godine.

Amandmanima je definirano da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi, konstitutivni narodi na području BPK, osigurana je zastupljenost konstitutivnih naroda i Ostalih u svim organima vlasti u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine do provođenja Anexa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Također, regulirano je i da su službeni jezici u BPK bosanski, hrvatski i srpski jezik, a službena pisma latinica i ćirilica te Obuća ističe da je u BPK u potpunosti osigurana puna ravnopravnost i konstitutivnost sva tri naroda.

Bosić je danas precizirao da se zahtjev za ocjenu ustavnosti odnosi na odredbe ustava Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana