Svijet     | 28.02.2018. 10:27 |

Državljani Italije u BiH mogu glasati još danas i sutra

FENA Emir Felic

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za organiziranje glasanja državljana Republike ltalije na teritoriji Bosne i Hercegovine, povodom održavanja parlamentarnih  izbora u Republici Italiji, u nedjelju 4. marta.

Glasanje državljana Italije u Bosni i Hercegovini se odvija putem pošte, a krajnji rok za prijem glasačkih listića italijanskih državljana koji glasaju u BiH je četvrtak, 1. mart.  

Glasačke listiće zaprima Konzularni ured Ambasade Republike Italije u BiH.

Parlamentarni izbori u Italiji u nedjelju, 4. marta, bit će održani po novom izbornom sistemu koji će  se prvi put primijeniti. Riječ je o mješovitu sistemu kojim će se dvije trećine zastupnika birati proporcionalno sa stranačkih lista, a trećina izravno iz izbornih jedinica.

Takav izborni sistem koji favorizira široke koalicije prihvaćen je prošle godine, ponajviše zato da bi se spriječila izravna pobjeda Pet zvijezda, najjače pojedinačne stranke u Italiji.

Čelnici velikih stranaka, prema ocjenama analitičara,  unaprijed odbijaju formiranje velike koalicije, nalik na onu kakva se upravo formira u Njemačkoj, jer strahuju da bi time mogli izgubiti dio biračke baze.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'