Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 14:30 |

Juncker s zvaničnicima PSBiH:Do maja pronaći rješenje za izmjene Izbornog zakona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker uputio je danas apel najvišim zvaničnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da do maja pronađu kompromis u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Juncker se danas susreo s predsjedavajućim Predstavničkog i Doma doma PSBiH Borjanom Krišto i Ognjenom Tadićem i zamjenicima Mladenom Bosićem, Šefikom Džaferovićem, Safetom Softićem i Barišom Čolakom, a sastanku su prisustvovali i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Predsjednik Evropske komisije ukazao je i na činjenicu da nije profunkcionirao Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta (POSP) te je naglasio da je za oba parlamenta važno da se riješi to pitanje.

Uz ocjenu da posjeta Junckera i predavanje odgovora na Upitnik EK predstavljaju ozbiljan iskorak BiH na putu ka EU, članovi rukovodstva oba doma PSBiH naglasili su privrženost BiH principima i ciljevima EU, kao i odlučnost svih da BiH postane dio EU.

Članovi kolegija oba doma podvukli su činjenicu da pitanje izmjena Izbornog zakona BiH predstavlja odgovornost institucija i najviših zvaničnika u zemlji, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Također, istaknuli su da BiH želi nastaviti praviti značajne iskorake i na planu ekonomskog razvoja te su izrazili očekivanje da će na tom planu, kao i u svim daljim koracima BiH na evropskom putu, imati podršku i pomoć institucija EU.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Baerbock u PSBiH: BiH trenutno ima jedinstvenu šansu da napravi veliki korak ka EU

Juncker: Greška što sam bio po strani u kampanji o Brexitu, slušao sam Camerona

Juncker: Postojeći dogovor o Brexitu je najbolji i jedini mogući sporazum

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana