Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 18:12 |

Ivanić: Nije donesena odluka kojom je od uništavanja izuzeto teško naoružanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić oglasio se saopćenjem povodom današnje izjave predsjednika RS Milorada Dodika u vezi sa uništavanjem viškova doniranog naoružanja kroz program "Opremi i obuči" od strane SAD-a, u kojem podsjeća da je Predsjedništvo BiH (u sastavu Haris Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić) u augustu 2010. donijelo Odluku o rješavanju viškova naoružanja, municije, minsko-ekplozivnih sredstava za Oružane snage BiH koja se odnosi, između ostalog, i na uništavanje viškova doniranog naoružanja kroz program "Opremi i obuči" od strane SAD-a.

Nadalje, navode da je Ministarstvo odbrane BiH bilo dužno da realizuje obaveze koje proističu iz te odluke i da Predsjedništvu BiH dostavi izvještaj o realizaciji.

Tokom 2010. uništena je 30.081 američka puška M-16. Predsjedništvo BiH u čijem sastavu je bio i Nebojša Radmanović u naredne četiri godine nije tražilo izvještaje i u te četiri godine nije bilo nikakvog uništavanja viška naoružanja.

Predsjedništvo BiH 2015. nije donijelo nikakvu odluku kojom bi od uništavanja bilo izuzeto teško naoružanje (haubice, oklopni transporteri, mitraljezi, puškomitraljezi), a odlukom iz 2015. Predsjedništvo je samo omogućilo da se prije uništavanja pojedini dijelovi naoružanja koriste kao rezervni dijelovi.

- Srpski oficiri u Oružanim snagama BiH i srpski predstavnici u Ministarstvu odbrane BiH 2017. insistirali su i nastavljaju da insistiraju da bude završen proces uništavanja navedenog naoružanja. Sve plasirane informacije doživljavamo kao neistinu i zloupotrebu ozbiljnih tema za prerano započetu izbornu kampanju - navedeno je u saopćenju člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ivanić: Pritisak o potrebi jačanja Ujedinjenih nacija raste

Ivanić na Baku Forumu: Stanje u Ukrajini najveći svjetski izazov (VIDEO)

Ivanić: Dobijanje kandidatskog statusa simboličan, ali vrlo značajan čin

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo