Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 23:51 |

Novalić pozvao na razgovore i upozorio da nema dodatnih sredstava za borce

FENA Roland Grabovac

SARAJEVO, 28. veljače (FENA) - Federalni premijer Fadil Novalić pozvao je razvojačene borce koji drže u blokadi neke od najfrekventnijih prometnica u blizini Sarajeva, Zenice i Tuzle, da dođu u vladu i da razgovaraju o svojim problemima.

Novalić je na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj pola sata prije ponoći u sjedištu federalne vlade u Sarajevu, kazao kako su razvojačene borce koji prosvjeduju širom Federacije BiH cijeli dan pozivali da izaberu svoje predstavnike te da dođu razgovarati, ali su se oni oglušili na taj poziv.

Istaknuo je kako se sa svih razina vlasti godišnje za boračku populaciju ukupno izdvaja 650 milijuna maraka te da Federacija BiH ne može izdvojiti više od toga.

- Moram reći kako smo do sada ukupno potrošili 11 milijardi na boračku populaciju i Federacije u financijskom smislu ne može više. Postavili su (prosvjednici) tako visoke zahtjeve koji se ne mogu ispuniti. Netko kreira rješenja na ulici, odnosno netko kreira kaos na koji se ne može dati rješenje - ustvrdio je federalni premijer.

Komentirajući zahtjeve prosvjednika, Novalić je kazao kako bi cijeli federalni proračun bio potreban samo za podmirivanje boračkog dodatka čije uvođenje traže razvojačeni branitelji.

Ponovio je kako je federalna vlada uvijek otvorena za dijalog te da se iz sadašnje situacije može izaći samo razgovorima i pregovorima.

- Ako ne bude odgovora, pozvat ćemo organe rede da građanima omoguće kretanje - poručio je Novalić.

Federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević naglasio je kako je aktualna vlada u prošloj godini u parlamentarnu proceduru uputila četiri zakon, a svaki od tih zakona rješava neko od pitanja prava boraca.

- Sutra je prvi mart i građani nisu zaslužili od svojih boraca da im blokiraju ceste. Mi smo spremni za razgovore i pregovore. Ovo pitanje treba rješavati isključivo dijalogom - kazao je Bukvarević.

On je obećao kako će zakon o pravima demobiliziranih boraca vratiti u parlamentarnu proceduru i da je to put kojim treba ići.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Sud BiH potvrdio - otpremljena drugostepena presuda u predmetu Fadil Novalić i drugi

Potvrđena osuđujuća presuda Novaliću, Solaku i Hodžiću

Pravo na novčanu naknadu ostvarili svi nezaposleni razvojačeni branitelji (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana