Bosna i Hercegovina     | 01.03.2018. 09:22 |

Svečana akademija u Bugojnu povodom Dana nezavisnosti BiH

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 1. marta  (FENA) - Svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana je sinoć u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Na početku je intornirana državna himna i odata počast poginulim borcima u ratu od 1992. do 1995., nakon čega se prisutnima obratio zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bugojno Salih Gurbeta.

-Prvi mart je dan kada je većina građana izašla na referendum i izjasnila se za samostalnu i suverenu državu. Praznik, koji obilježavamo, predstavlja simbol volje da živimo u zemlji koja je naše vjekovno ognjište -  kazao je.

Istaknuo je da „iako je prošlo dugo vremena od proglašenja nezavisnosti, predstoji još dosta posla kako bismo BiH na unutrašnjem i međunarodnom planu učinili snažnom za dobrobit svih građana“.

-To je obaveza od koje niko ne smije i ne može biti izuzet. Naši očevi i djedovi su se borili i dali svoje živote da bismo mi danas ovdje, na ovom mjestu, slavili Dan nezavisnosti - naglasio je.

Čestitao je Dan nezavisnosti svima koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom jedinom domovinom, uz poruku mladima da ne idu iz zemlje, nego da je „znanjem i angažiranjem razvijaju u smjeru moderne evropske države“.

Na svečanosti je pročitana čestitka koju je građanima u povodu 1. marta uputila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, a prigodnim riječima obratio se i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

Naglasio je da je BiH država svih naroda i narodnosti,  i konstatirao da će „pojedincima trebati  još puno vremena da je prihvate kao majku koja ih hrani i odgaja, i daje prostor u kojem žive“.

Kazao  je, također, da Bosna i Hercegovina mora biti na evropskom putu, i da svi koji pokušavaju tumačiti takve napore na drugačiji način, nemaju dobre namjere.

- Ne smijemo zaboraviti ljude koji su na referendumu glasali za nezavisnu BiH, kao ni one koji su utkali svoje živote u odbranu zemlje. S ovog mjesta, želim da poručim višim nivoima vlasti da pokušaju riješiti i one probleme, koji se nekad čine nerješivim - naglasio je Ajkunić.

Pozvao je prisutne da ne zaborave boračku populaciju, i ljude koji trpe minuse kako bi ostvarili svoja prava.

-Kao načelnik i građanin, želim da istraju u zahtjevima i nađu svoje mjesto i prostor u BiH. Više prostora treba dati i mladom čovjeku, koji je naša budućnost. Ne smijemo zaboraviti ni penzionere, i sve druge građane koji čine našu državu - istaknuo je načelnik Bugojna.

Na kraju je zaključio kako vjeruje da će "na putu pravedosti i jačanja svih njenih segmenata, Bosna i Hercegovina biti ljepša i bolja za život svih onih koji je vole".

U kulturno-zabavnom dijelu programa Svečane akademije sudjelovali su učenici Osnovne muzičke škole Bugojno, Teatar „Fedra“, Vokalni ansambl Bugojno, Gradski hor Bugojno, i Ženski vokalni ansambl HKD „Napredak“  Bugojno.

Povodom Dana nezavisnosti BiH, jutros će biti položeno cvijeće na spomen-obilježje kog zgrade gimnazije i na Centralnom šehidskom mezarju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'