Bosna i Hercegovina     | 01.03.2018. 11:11 |

Opozicija tvrdi da RS nema efekata od svojih predstavništava u svijetu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 1.marta (FENA) – Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Brčkalo tvrdi da su osam puta veći troškovi predstavništava tog bh. entiteta u svijetu od investicija ili trgovinske razmjene sa zemljama u kojima su ona otvorena.

Tokom današnje rasprave u entitetskom parlamentu o Informaciji o aktivnostima RS-a u oblastima regionalne i institucionalne saradnje, istakao je da u tom dokumentu nisu navedeni konkretni efekti rada predstavništava.

-Očigledno ih i nema – rekao je Brčkalo, koji smatra da RS nema ni strategiju na osnovu koje je otvarala i zatvarala predstavništva, već se to radilo po "nekim ličnim vezama".

Poslanik SDS-a Miladin Stanić tvrdi da se oko 4,5 miliona KM za predstavništva tog bh. entiteta u svijetu troši bez pravdanja i koristi za RS.

Upitao je i da li postoji Predstavništvo RS-a u Izraelu, ističući da je bolje jačati ekonomske veze s zemljama s kojima taj bh. entitet ima dobre trgovinske rezultate.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić je odbacio je Stanićeve tvrdnje o "lopovluku" te ponovio da Predstavništvo RS-a u Izraelu i dalje aktivno i obavljala poslove za potrebe RS-a.

-Predstavništva RS-a imaju daleko veću korist nego diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) BiH u svijetu – ustvrdio je Klokić u obraćanju parlamentu.

Na to je reagovao poslanik NDP-a Dragan Čavić ističući da se ne mogu porediti troškovi DKP-a i predstavništava RS-a u svijetu, ali je naglasio da je RS za lobiranje u svijetu ranije trošila približno kao SAD, Rusija, Italija, Švedska, Hrvatska, Danska...

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo