Bosna i Hercegovina     | 01.03.2018. 12:17 |

Salkić: Niko nema pravo odustati od borbe za državu BiH

FENA Saopćenje

BRATUNAC, 1.marta (FENA) – Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić posjetio je u četvrtak 1. marta 2018. godine, u povodu Dana nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, Memorijalni kompleks šehidsko mezarje Veljaci kod Bratunca, a potom i Memorijalni kompleks i šehidsko mezarje Potočari kod Srebrenice, gdje je u pratnji predstavnika Bošnjaka u lokalnoj zajednici položio cvijeće i proučio Fatihu.

Salkić je izjavio da je država Bosna i Hercegovina od sticanja svoje nezavisnosti na udaru snaga koje žele njenu podjelu, slabljenje, pa čak i uništenje, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Nažalost, u ovom periodu su čak ojačale političke snage koje iznutra podrivaju zemlju, njen ustavni poredak i prijete narušavanjem mira. U proteklih 26 godina, od kada su se građani Bosne i Hercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine, na održanom referendumu izjasnili da žele samostalnu, nezavisnu i slobodnu državu Bosnu i Hercegovinu, traju ti napadi. Jedno vrijeme su bili provođeni kao oružana agresija od istočnih ali i zapadnih susjeda, u okviru koje je izvršen i krvavi genocid nad Bošnjacima, zatim masovna protjerivanja, te etničko čišćenje onih građana koji su glasali za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Ne smijemo zaboraviti da su bosanske patriote u tome trenutku jasno stale na branik domovine protiv agresije i protiv bilo kojega dogovora koji bi mogao dovesti do okupacije Bosne i Hercegovine i podjele zemlje – naveo je Salkić.

Zajedno su, kaže, ustali u odbranu suvereniteta, integriteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine.

- S ponosom danas možemo kazati da smo uspjeli očuvati Bosnu i Hercegovinu u njenim granicama. Da smo u temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma ugradili kontinuitet državnosti i nezavisnost zemlje. Da danas živimo u zemlji koja korača ka euroatlantskim integracijama – dodao je.

Na drugoj strani suočeni smo, naveo je, s ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i sloboda u bh. entitetu RS kako bi mi odustali od življenja na tom prostoru.

-Uvjereni da borba za domovinu nikada nije prestala, niti će prestati, mi moramo u ovom trenutku i u budućnosti, preuzeti na sebe teško breme izgradnje stabilnog društva, u kome će svi građani imati ista prava i mogućnosti. Mi nužno moramo ući u proces izgradnje aktivne mreže patriota Bosne i Hercegovine. Ova zemlja nije sama, samo je potrebno objediniti pozitivnu energiju ljudi kojima je stalo da ona bude jaka - smatra entitetski potpredsjendik.

Neprirodno je, kaže, da u 21. stoljeću pobijede sile zla, destrukcije i secesije.

-Stoga, danas na šehidskim mezarjima u Bratuncu i Srebrenici, gdje leže hiljade nedužnih ubijenih civila, želim ponoviti da mi nemamo izbora, da su nas zavjetovali oni koji su dali živote za slobodu, da se mi moramo boriti za mir, ravnopravnost, zemlju bez diskriminacije, zemlju istih prava i mogućnosti. Niko nema pravo odustati od te borbe, jer odustajanjem pristajemo na kapitulaciju. A mi smo ponosni građani države Bosne i Hercegovine, najljepše i najdraže zemlje na svijetu i mi nećemo odustati. Mi nemamo ambicije da dijelimo susjedne zemlje, da vršimo agresiju, secesiju ili tihu okupaciju, ali jasno poručujemo da nećemo ništa od toga dopustiti da se čini nama, da bilo ko dijeli našu domovinu i njome trguje. Svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i svijetu želim sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo