Bosna i Hercegovina     | 01.03.2018. 13:22 |

SDP podržava zahtjeve boraca, ali ne podržava blokadu saobraćajnica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. marta (FENA) - Socijaldemokratska partija BiH podržava "opravdane zahtjeve boraca za bezuslovnu i hitnu objavu registra boraca sa podacima na osnovu kojih će se znati kako je stečen taj status, kao i zahtjev da se okonča finansiranje ogromnog broja boračkih udruženja iz budžeta, a od čega je mali broj boraca imao koristi".

Također, SDP podržava i zahtjev da se borcima bez zaposlenja ili drugog vida primanja osigura adekvatna mjesečna naknada u skladu sa objektivnim mogućnostima i prema dužini ratnog staža.

- SDP ne podržava blokadu saobraćajnica kao sredstvo borbe, ali smatramo da je revolt boraca opravdan zbog ignorantskog odnosa vlasti prema boračkim zahtjevima i višemjesečnim protestima - navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Navode da je "teško i pretpostaviti koliko novca odlazi na različite privilegije, dodatke ili jednokratne vidove pomoći koje rijetko dolaze tamo gdje su najpotrebnije - najugroženijim boračkim porodicama".

Zato pozivaju "Vladu Federacije BiH da hitno pristupi objavi kompletnog boračkog registra i da obustavi neefikasno rasipničko finansiranje boračkih organizacija, te da izvrši temeljitu analizu objektivnih mogućnosti dodjele boračkih dodataka demobilisanim borcima, koji nemaju drugog vida materijalnih primanja".

 

 

 

(FENA) E. F.

SDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta