Svijet     | 01.03.2018. 17:22 |

Barnier: Jedina preostala opcija za Britaniju je sporazum o slobodnoj trgovini

FENA Internet

BRUXELLES, 1. marta (FENA) -Šef pregovaračkog tima EU za Brexit, Michel Barnier, izjavio je u četvrtak da stav Londona prema budućim vezama s blokom jedino ostavlja sporazum o slobodnoj trgovini kao opciju.

Barnierov govor na seminaru u Bruxellesu dolazi u vrijeme kada EU pojačava pritisak na Britaniju zbog sporosti pregovora o Brexitu, upozoravajući je oko prava državljana dvije strane, irske granice i naglašavajući da prijelazni period nakon Brexita nije gotova stvar.  

- Britanija zatvara vrata za sobom pred jednim i jedinim mogućim modelom koji preostaje, a to je sporazum o slobodnoj trgovini, nalik onima koje smo nedavno postigli s Kanadom, Japanom ili Korejom - kazao je Barnier.

- Uvijek je moguće izabrati ambiciozniji model i ostati u carinskoj uniji s Evropskom unijom, ali bi to impliciralo balansiranje prava i obaveza - kazao je. 

Barnier je naglasio da EU neće učiniti kompromise u onome što smatra temeljnim principima - integritetom svog jedinstvenog tržišta i slobodnim kretanjem ljudi i roba, između ostalih.

Također je upozorio da će kompanije biti uvjerene u prijelazni period nakon Brexita tek kada se sporazum o britanskom napuštanju EU ratificira početkom iduće godine, u vrijeme kada ta zemlja napusti blok u martu 2019.

- Budućnost naše unije mnogo je bitnija od Brexita - izjavio je Barnier, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom