Bosna i Hercegovina     | 01.03.2018. 17:14 |

Sindikalne organizacije sudjelovale u obilježavanju Dana nezavisnosti

FENA Saopćenje

SREBRENICA/POTOČARI, 1. marta (FENA) - Veliki broj delegacija sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH i granskih sindikata danas je u Potočarima kod Srebrenice dalo svoj doprinos obilježavanju 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Zajedno sa ostalim delegacijama udruženja i državnih institucija, sindikalne delegacije položile su cvijeće u Memorijalnom centru Potočari.

Potom su sindikalci  u Srebrenici na zajedničkom sastanku ukazali na težak položaj radnika i građana na cijelom prostoru BiH i da je, nažalost, svaka godina sve neizvjesnija, saopćeno je iz PPDIVUT-a.

Konstatovano je da su radnici potpuno obespravljeni  i da je sindikat iz nekih grana potpuno istisnut i uopće ne postoji, te da više od 350 hiljada radnika nije pokriveno kolektivnim ugovorima, uglavnom iz realnog sektora.

Predsjednik Sindikata PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić ukazao je i na novu pojavu siromaštva, koja se odnosi na zaposlene sa minimalnim plaćama, one koji rade u preduzećima u stečaju a nemaju primanja, te one koji nemaju redovne plaće, dok za četvoročlanu porodicu, kako je kazao,   potrošačka korpa iznosi više od 1.800 KM.

- Sve to upućuje na alarmantno stanje na cijelom prostoru BiH, a direktna posljedica su masovni odlasci građana iz svih dijelova BiH i po cijenu odricanja od njihovog bh. identiteta, kazao je Avdagić, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta