Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 12:44 |

Ministarstvo sigurnosti BiH uručilo zahvalnice za doprinos civilnoj zaštiti

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite – zaštite i spašavanja BiH obilježen je danas na svečanosti u Operativno-komunikacijskom centru 112 BiH, gdje su uručene zahvalnice pojedincima i kolektivima za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.  

Tom prilikom, pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić rekao je da BiH ima mnogo bolje uslove i okolnosti u pogledu zaštite i spašavanja nego prethodnih godina, ali da još nedostaje savremena oprema koja je izuzetno skupa.

- Civilna zaštita je u posljednje vrijeme izašla u respektabilnu organizaciju koja se svakodnevno razvija i obučava za razne vidove prirodnih nesreća. U svakom slučaju i dalje radimo na osposobljavanju kadrova na svim nivoima – kazao je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Pohvala za nesebičan rad, požrtvovanost, humanost i doprinos u jačanju sistema zaštite i spašavanja u BiH, između ostalih, uručena je Slađani Raič Galić, koja posljednjih 19 godina radi u Federalnoj upravi civilne zaštite.

- Velika je stvar da neko u BiH uopće vidi zalaganja ljudi koji rade na terenu, te sam zahvalna što je Ministarstvo sigurnosti BiH odlučilo ovu nagradu dati meni. Posljednju godinu radila sam kao vođa RHB tima, a inače kao medicinar deminer. Pri tome imam veliku sreću da radim s profesionalcima i da u svom deminerskom timu nisam imala nesreća - kazala je Raič Galić.

Međunarodna organizacija za civilnu odbranu (ICDO) dodjelila je orden "Viteza“ Međunarodnog reda civilne odbrane Mirnesi Softić, Armanu Skandi i Aleksandru Pastiru.

- Ovaj orden znači mi mnogo s obzirom da se već 15 godina bavim obukama u raftingu, a učestvovao sam u odbrani od poplava u Doboju i Šamcu. Nakon tih poplava odlučili smo se pridružiti međunarodnoj organizaciji RESCUE 3 te po prvi put u BiH od prošle godine postoji trening centar po međunarodnim standardima. Sada smo ovlašteni da vršimo i te obuke tako da s te strane unapređujemo sistem civilne zaštite - poručio je Aleksandar Pastir iz rafting kluba "Kanjon“ Banja Luka.

Zahvalnicu za ostvarenu saradnju, podršku i doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u BiH dobila je ambasadorica Rumunije u BiH Dana Konstanitinescu, koja je poručila vlastima da misle o mlađim generacijama i da nađu načina da se uključe u aktivnosti spašavanja i civilne zaštite.

- Mladi u školama uče matematiku, geografiju itd., ali trebaju naći mogućnosti da uče i o civilnoj zaštiti – konstatovala je Konstanitinescu.

Osim rumunske ambasadorice, navedenu zahvalnicu dobila je švicarska ambasadorica u BiH Andrea Rauber Saxer, rezidentna predstavnica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu, vojni ataše Ambasade Austrije u BiH brigadir Michael Pesendorfer, visoka savjetnica i program menadžer NATO programa "Nauka za mir i sigurnost“ Deniz Yuksel Beten i Eyup Kuntay Turmus, iz Delegacije Evropske unije u BiH Ljiljana Pandžić i Chloe Berger, iz Centra za sigurnosne studije Armin Kržalić, iz Otvorene mreže Almir Čehajić, te iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH Edin Zaimović.

Također, dvije su organizacije koje su primile ovu zahvalnicu - Služba civilne zaštite Općine Gacko i Tim za spašavanje na vodi i pod vodom Federalne uprave civilne zaštite.

Pohvalu za nesebičan rad, požrtvovanost, humanost i doprinos u jačanju sistema zaštite i spašavanja u BiH dobili su Dragan Ličanin (Save the Children), Almir Zulić (World Vision), Aleksandar Mandić (Ministarstvo sigurnosti BiH), Slađan Dačić (Ministarstvo nutrašnjih poslova RS), Nedžad Bajraktarević i Sabahudin Spahović (Federalna uprava civilne zaštite), Pero Milivojević (Granična policija BiH), Milanka Perišić (Služba civilne zaštite Općine Gacko), Aleksandar Pegan (Speleološki savez RS).

Na današnjoj svečanosti je i Vatrogasnom društvu "Slobodna zona“ iz Brčkog uručena pohvala za nesebičan rad, požrtvovanost, humanost i doprinos u jačanju sistema zaštite i spašavanja u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nema podataka o materijalnoj šteti na području BiH nakon jutrošnjeg zemljotresa

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo