Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 15:15 |

Mektić i Stanić razgovarali s britanskim zvaničnicima o sigurnosnim prijetnjama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić posjetili su Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) u sklopu studijske posjete koju je organizovala britanska ambasada Sarajevo od 27. februara do 1. marta.

Mektić i Stanić se se susreli s britanskim ministrom za evropska pitanja sir Alanom Duncanom i ministrom za sigurnost i privredni kriminal Benom Wallaceom s kojima su razgovarali o saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala te terorizma, naročito pred predstojeći Samit o zapadnom Balkanu čiji domaćin će biti Ujedinjeno Kraljevstvo.

Posjetili su i sjedište Metropolitan Police u New Scotland Yardu, Nacionalnu agenciju za borbu protiv kriminala, Poresku i carinsku upravu.

Agencije su podijelile britanska iskustva i ekspertizu u borbi protiv terorizma, teškog i organizovanog kriminala i finansijskog kriminala.

Ujedinjeno Kraljevstvo je veoma posvećeno sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu i blisko sarađuje sa agencijama za provedbu zakona na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Posjeta je usko povezana s drugim aktivnostima kojim Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku vlastima Bosne i Hercegovine u borbi protiv ozbiljnih sigurnosnih prijetnji.

Kroz projekat usmjeren na policijski rad zasnovan na obavještajnim podacima, Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini kako bi unaprijedili njihove kapacitete u kriminalističko-obavještajnom radu na borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije.

Tokom posjete, ministar Mektić je takođe informisan o podršci koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža forenzičkim laboratorijama za balističko vještačenje u BiH kako bi im pomogli u prevenciji trgovine oružjem, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!