Bosna i Hercegovina     | 03.03.2018. 10:11 |

Softić: Bh. delegacija educirat će se na MIT Lincoln Labaratory u Bostonu

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 3. marta (FENA ) - Stručna savjetnica u Operativno-komunikacijskom centru 112 BiH Ministarstva sigurnosti  BiH Mirnesa Softić prva je žena koja je dobila orden „Viteza“ Međunarodnog reda civilne zaštite.

Ona će danas, kao članica bh. delegacija, otputovati u Boston, gdje će do 11. marta s delegacijama iz Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, učestvovati u edukaciji o softverskoj platformi koja se već koristi u pojedinim američkim državama i Australiji za komunikaciju u situaciji prirodnih i drugih nesreća u potragama i spašavanjima.

U razgovoru za Fenu govori da je riječ o projektu „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u zemljama zZapadnog Balkana“, kroz koji će se razviti i implementirati sistem za unapređenje komunikacije i razmjenu relevantnih informacija između različitih sudionika sistema zaštite i spašavanja u situacijama prirodnih ili drugih nesreća u BiH i zemljama zapadnog Balkana.

Navedena aplikacija, kaže, pruža pomoć pri komunikaciji između spacioca na terenu i operativnih centara iz kojih se vrši koordinacija odgovora na nesreću.

Tehnologija koja se koristi u ovom projektu se u velikoj mjeri oslanja na softversku platformu odgovora na nesreće koja nosi naziv „Komandni sistem za incidente sljedeće generacije (engl. Next Generation Incident Command System – NICS). Softverska platforma NICS je razvijena u Sjedinjenim Američkim Državama u partnerstvu prestižnog američkog univerziteta MIT Lincoln Labaratory (SAD), Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Sjednjenih Američkih Država i Federalnog centra za istraživanje i razvoj u SAD-u.

- Sistem je zamišljen tako da za podlogu koristi različite nivoe mapa, te omogućava komunikaciju u realnom vremenu spasioca i operativnih centara putem kojih se vrši koordinacija akcije– kazala je Softić.

U NICS sistem već su unešene minsko sumnjive površine u BiH, planinske rute, podaci o hidrološkim stanicama, izvorištima pitke vode, podaci Federalnog zavoda za geologiju i slično.

- Prošle godine u Tuzli je održana NATO vježba gdje smo ovaj sistem testirali u vidu podrške timovima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, a koji su nam partneri u aktuelnom projektu – rekla je Softić.

NICS sistem je testiran i korišten u realnim situacijama i to za vrijeme požarne sezone, te u akcijama potrage za utopljenicima u Miljacki u decembru 2017. godine.

- Veliku podršku u implementaciji nam pružaju entitetske uprave civilne zaštite i Odjeljenje za javnu sigurnost Brčko Dstrikta BiH. Naročito bih istakla angažman Federalne uprave civilne zaštite FBiH koja u skoro svim akcijama potrage i spašavanja koristi sistem NICS - naglasila je Softić.

Projekat su podržali NATO program "Nauka za mir i sigurnost" (NATO Science for Peace and Security Programme - SPS) i Odjeljenje za unutrašnju sigurnost Sjednjenih Američkih Država (US Department of Homeland Security - DHS).

- Projekat traje četiri godine, a mi smo na početku, te se nadam da ćemo ostvariti značajne rezultate njegovim okončanjem odnosno da će aplikacija postati jedan alat koji će se koristiti svakodnevno u radu spasioca – poručila je Softić uoči samog odlaska u Boston.

Očekuje, kako kaže, da će u sjedištu labaratorije Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory koja je razvila nevedenu aplikaciju steći znanja i na kraju dobiti certifikat pomoću kojeg će vršiti iste edukacije kolegama iz službi civilne zaštite u Bosni i Hercegovini.

Nakon povratka iz Bostona u okviru projekta slijedi radionica na Jahorini, od 19. do 22. marta, u kojoj će učestvovati predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite H, Republičke uprave civilne zaštite RS i Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Brčko Distrikta.

- Tokom radionice na Jahorini simulirat ćemo realnu situaciju gdje ćemo imati planinare koji su se izgubili za vrijeme snježne mećave. Također, simulirat ćemo operativne centre nadležnih institucija i spasioci će biti na terenu sa instaliranom aplikacijom – poručila je Mirnesa Softić u razgovoru za Fenu.         

Ordenom „Viteza“ Međunarodnog reda civilne zaštite odlikovana je na jučerašnjoj svečanosti u Sarajevu, koja je upriličena povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja – civilne zaštite BiH.

Od 2010. godine intenzivno je "uključena" u sve nesreće koje su zadesile BiH, poplave, snježne padavine, požare...Tokom poplava u maju 2014. godine bila je koordinator aktivnosti prijema međunaordne pomoći, što je značilo koordiniranje sa 52 države, koje su pružile pomoć BiH, i sa 850 spasioca iz cijelog svijeta.   

Dobitnica je i priznanja Zlatna značka civilne zaštite, koju joj je prošle godine dodjelio Federalni štab civilne zaštite.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bostonska bolnica odbila da izvrši transplantaciju srca nevakcinisanom pacijentu

Softić učestvovao na sastanku o budućnosti evropskih integracija zemalja Balkana

Boston dobio prvu gradonačelnicu i prvi put azijskog porijekla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo