Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 18:08 |

Obilježavati 2. mart kao Međunarodni dan djece bez roditeljskog staranja (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 2. marta (FENA) - Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli prije četiri godine započeo je transformaciju s ciljem pružanja što kvalitetnije podrške u odgajanju, odgoju i socijalizaciji djece bez roditeljskog staranja čime su postali prva ustanova tog tipa koja se odlučila na takav korak.

Direktor Doma Amir Muharemović pojasnio je da iz ove ustanove pokušavaju pokrenuti i inicijativu za uspostavljanje Međunarodnog dana djece bez roditeljskog staranja te donošenje odluke kojom bi se taj dan obilježavao 2. marta.

Inicijativa se odnosi i na zapošljavanje djece bez roditeljskog staranja, jer u ovoj godini Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla zbog punoljetstva treba napustiti četvoro djece dok će dvoje od njih naći zaposlenje na području općine Kalesija.

Iz Udruženja "Zmajevo srce" Omer Isović kazao je da je načelnik Kalesije prihvatio prijedlog ovog udruženja koji će ove godine zaposliti dvije osobe.

- Vjerujem da će kroz saradnju s privrednim subjektima s područja Tuzle i to dogovoriti tako da ćemo svake godine unaprijed imati djecu koja imaju posao - dodao je.

Dom u Tuzli može primiti oko stotinu korisnika, a njegove usluge danas koristi 56 djece. Broj djece bez roditeljskog staranja varira ovisno od izvora podataka, ali UNICEF procjenjuje da u Bosni i Hercegovini živi između 3.000 i 3.500 djece bez roditeljskog staranja.

Pogledajte http://fena.ba/video/1518

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1D0ZhbwP1Q-t3HIvdCePeaABXHrJn_533?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dom za djecu bez roditeljskog staranja nastavlja s uvođenjem novih usluga

'Svijet knjige', most suradnje za djecu bez roditeljskog staranja

Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli dom i sigurnost za 56 djece

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta