Regija     | 02.03.2018. 19:02 |

Dačić: Stajalište Hrvatske o pozdravu "Za dom spremni" relativizira zločine

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 2. ožujka (FENA) – Preporuka hrvatskog Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" ponekad može nekažnjeno koristiti, samo je nastavak serije akata službene hrvatske vlasti, koji su u direktnoj suprotnosti s temeljima na kojima su izgrađeni poslijeratna Europa i međunarodni poredak – izjavio je u petak šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić. 

 "Ovim aktom Hrvatska po tko zna koji put relativizira užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tijekom Drugog svjetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku", naglasio je Dačić.

 Prema njegovoj ocjeni, takvo "kompromisno" rješenje Vijeća koje "otvoreno koketira s predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo već i politički nepodnošljivo u 21. stoljeću".

"Da li itko normalan u Njemačkoj može zamisliti da se pripadnicima Wehrmachta ili SS postrojbi održava komemorativni skup, koji počinje pokličem 'Sieg Heil'", upitao je Dačić.

 Šef srbijanske diplomacije pozvao je "predstavnike međunarodne zajednice i visoke dužnosnike EU da iskoriste svoj utjecaj kako bi se Hrvatska konačno počela ponašati kako priliči državi članici EU i civiliziranog svijeta", stoji u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo