Svijet     | 03.03.2018. 15:27 |

Turski avioni napali provladine snage u Siriji, ubijeno 36 ljudi

FENA Internet

BEJRUT, 3. marta (FENA) - Turski borbeni avioni u subotu su napali provladine sirijske snage u sjeverozapadnoj regiji Afrin, ubivši najmanje 36 boraca, dok je turska ofanziva na kurdsku regiju dobila na tempu, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Provladine sirijske snage ušle su u Afrin prošle sedmice kao podrška kurdskoj miliciji YPG, meti operacije koju su u januaru pokrenule Turska i njeni saveznički sirijski pobunjenici.

Opservatorija je saopćila da zračni udar, u kome je pogođen vojni logor Kafr Jina, predstavlja treći put u 48 sati da su turski borbeni avioni napali provladine snage u Afrinu.

Sirijske demokratske snage, alijansa kurdskih milicija pod vodstvom YPG, navodi u saopćenju da su turski avioni napadali položaje koje drže sirijske "narodne snage" od pet do deset sati ujutru.

Alijansa nije saopćila gdje su napadi izvedeni niti je objavila broj ubijenih.

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je da su turske snage preuzele grad Rajo od militanata. Opservatorija navodi da turska vojska kontrolira 70 posto grada, koji se nalazi oko 25 kilometara sjeverozapadno od grada Afrina.

U saopćenju SDF  navodi da je grupa turskih snaga i savezničkih sirijskih frakcija ušla u Rajo, gdje su nastavljeni sukobi između snaga SDF-a i napadača.

Turska smatra YPG produženom rukom Radničke partije Kurdistana, koja predvodi trodecenijsku pobunu u Turskoj i koju smatraju terorističkom grupom Sjedinjene Države, Evropska unija i Turska.  YPG je značajna saveznica Sjedinjenih Država u borbi protiv Islamske države, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Gazu porastao na 33.899

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana