Magazin     | 05.03.2018. 07:41 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 5. ožujka (FENA) -

- 1326. Rođen Ludovik I. Veliki, hrvatsko-ugarski i poljski kralj iz dinastije Anžuvinaca. Bio je jedan od najboljih i najaktivnijih vladara kasnog srednjeg vijeka, koji je proširio svoj teritorij do obala Jadranskog mora i čvrsto osigurao Dalmaciju, s dijelom Bosne i Bugarske pod ugarskom krunom.

- 1696. Rođen Giovanni Battista Tiepolo, talijanski slikar. Jedan je od posljednjih velikih predstavnika venecijanskog slikarstva i jedan od najistaknutijih predstavnika kasnog baroka i rokokoa, virtuozni majstor iluzionizma i perspektive.

- 1770. Dogodio se Bostonski masakr, čuveni sukob engleskih vojnika i američkih patriota, koji je doveo do Američke revolucije.

- 1827. Umro Alessandro Volta, talijanski fizičar, jedan od osnivača elektrostatike. Razjasnio je Galvanijev pokus sa žabljim kracima, električnim naponom koji nastaje između dvaju metala kada je između njih elektrolit. Po njemu se nazivaju jedinica za mjerenje električnoga napona volt i mjerni instrument za mjerenje električnoga napona voltmetar.

- 1836. Samuel Colt izumio prvi revolver, koji je kasnije stekao veliku popularnost u ratovima 19. vijeka.

- 1923. Umrla Dora Pejačević, hrvatska skladateljica, rodom iz slavonske grofovske obitelji Pejačević. Djelovala je u području orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe.

- 1946. Winston Churchill je u govoru na Westminster Collegeu u Missouriju po prvi put upotrijebio izraz "željezna zavjesa" što je postao popularan izraz za graničnu liniju koja je dijelila Europu u dva odvojena politička bloka tijekom razdoblja hladnog rata.

- 1953. Umro Josif Visarionovič Staljin, sovjetski političar i državnik. S titulom generalnog sekretara komunističke partije vladao Sovjetskim Savezom oko 25 godina. Smatra se jednim od najvećih diktatora u povijesti i odgovornim za smrt milijuna ljudi.

- 1960. Rođen Zilhad Ključanin, bosanskohercegovački književnik. Pisao je poeziju, prozu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Djela su mu prevedena na više jezika: turski, francuski, engleski, španjolski, njemački, slovenski, makedonski, bugarski. Uvršten je u sve novije antologije i preglede bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije.

- 1960. Snimljena slavna fotografija revolucionara Che Guevare, koja je dobila značaj kulturne ikone i preslikana na bezbrojne plakate, spomenike, majice i druge proizvode široke potrošnje. Snimio ju je kubanski fotograf Alberto Korda, a po nekim izvorima najviše je puta reproducirana fotografija u povijesti.

- 1994. U južnoafričkom gradu Nelspruitu "smućkan" je najveći frape na svijetu. Čokoladno "čudovište" imalo je zapremninu od 7.400 litara.

- 2007. Umro Ivan Supek, hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist. Autor je brojnih romana i drama s filozofskim, političkim i znanstveno-fantastičnim temama. Njegov roman "Proces stoljeća" priča je o procesu protiv poznatog američkog fizičara Roberta Oppenheimera.

- 2010. Umrla Herta Haas, jedna od četiri službeno priznatih žena Josipa Broza Tita s kojim je dobila sina Aleksandra Mišu Broza.

- 2015. Umro Vladimir Divljan, srpski rock glazbenik i tekstopisac. Bio je član sastava "Merlin" i "Zvuk Ulice" te predvodnik vokalno-instrumentalnog sastava "Idoli". Godine 1985. započinje solo karijeru, u okviru koje je nastavio s pop-rock formom, usporedo se baveći filmskom glazbom.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!