Regija     | 05.03.2018. 08:57 |

Vučić i naprednjaci pobjednici izbora u Beogradu i još tri srbijanska grada

FENA Roland Grabovac

BEOGRAD, 5. ožujka (FENA) - Lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" pobjednik je beogradskih lokalnih izbora.

S 45 posto osvojenih glasova Srpska napredna stranka (SNS) u Skupštini Grada Beograda imat će 64 od 110 vijećnika, pokazuju službeni podaci nakon 71,39 posto obrađenih birališta, odnosno 67,14 posto biračkog tijela, javili su srbijanski elektronički mediji.

Izborni prag prešle su još tri list, i to "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobjeđuju" sa 18,71 posto (26 mandata), "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik" sa 8,27 posto glasova (11 mandata) i "Ivica Dačić - SPS - Dragan Marković Palma - JS" koji je osvojio 6,35 posto glasova (9 mandata).

Izborni debakl neočekivano je doživjela lista na čelu s oporbenom Demokratskom strankom osvojivši tek 2,2 posto glasova, kao i radikali Vojislava Šešelja (SRS) te lista pokreta Dosta je bilo-Dveri.

Za listu medijske atrakcije prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u Srbiji Ljubišu Preletačevića Belog glasovalo je 2,4 posto izašlih na izbore, pokazuju neslužbeni preliminarni rezultati lokalnih izbora u Beogradu.

Vođa SNS-a i srbijanski šef države Aleksandar Vučić proglasio je apsolutnu pobjedu Srpske napredne stranke i na današnjim lokalnim izborima u Boru (60 posto osvojenih glasova), Arnađelovcu (59 posto) i Sevojnu (62 posto).

"Pokazalo se istinsko i demokratsko lice Srbije", rekao je Vučić novinarima u stožeru SNS-a.

Kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas nazvao je beogradske lokalne izbore "najnepoštenijim do sada" i najavio poziv za buduće parlamentarne izbore.

"Mi ćemo od sutra pozvati sve ljude koji žele promjene da se pripremimo za izbore, vjerojatno 2020. godine, ali možda i ranije", rekao je Đilas u svom izbornom stožeru.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo