Kultura     | 07.03.2018. 08:34 |

Predstava 'Bosanska kraljica' zatvara humanitarnu akciju Teatra kabare Tuzla

FENA Saopćenje

TUZLA, 7. marta (FENA) - Predstava "Bosanska kraljica" autorice Marice Petrović sutra će humanitarno biti izvedena na sceni Teatra kabare Tuzla.

Monodramu "Bosanska kraljica" režirao je Vlado Kerošević, a ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje Ivana Milosavljević. Ovo je ujedno i praizvedba teksta domaćeg autora i plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih pozorišnih  takmičarskih i revijalnih festivala.

Život posljednje bosanske kraljice majke, Katarine Kotromanić Kosače, bio je prožet s jedne strane kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom uslijed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života, te je time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom. Ona je svoje beznađe pretvorila u aktivizam dajući otpor skrivanjem, nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju po štetu same sebe i nagonom majke koja brine za svoju djecu na način da nikad ne odustane za potragom i vjerom u njih da će se ponovo susresti.

Teatar kabare Tuzla je uspješno organizirao šest humanitarnih predstava za pomoć pri liječenju sedmomjesečnog dječaka Arslana Kulačića kojem je potrebno 133.000 eura za hemoterapije i nastavak liječenja u Turskoj. Dječaku je dijagnosticiran tumor na mozgu nakon rođenja. Operisan je na UKC-u Tuzla, ali se tumor vratio. Prikupljeni novac će biti uplaćen na račun Arslanovog oca, saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstava 'Bosanska kraljica' reditelja Vlade Keroševića 3. februara u sarajevskom BKC-u

Predstava 'Gretica str. 89' ponovo na sceni Tetra Kabare Tuzla

Predstava za djecu 'Game on' na sceni Teatra kabare Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo