Svijet     | 05.03.2018. 09:39 |

Populisti i ekstremni desničari najveći pobjednici italijanskih izbora

FENA Internet

RIM, 5. marta (FENA) - Italija se suočava s dugačkim periodom političke nestabilnosti nakon što su glasači izabrali parlament bez jasne većine na nedjeljnim izborima, ne dajući povjerenje tradicionalnim strankama i omogućujući rekordan broj glasova za kranju desnicu i grupe koje se zalažu protiv establišmenta.


Nakon prebrojane polovine glasova, izgleda sasvim sigurno da nijedna od vodeće tri italijanske stranke neće biti u stanju da sama vlada, i male su šanse za povratak stabilnoj vladi, zadajući novu glavobolju Evropskoj uniji.


Scenariji sada uključuju stvaranje jače euroskeptične koalicije koja bi vjerovatno osporila budžetska ograničenja EU i bila bi slabo zainteresirana za buduće evropske integracije, ili sazivanje prijevremenih izbiora kako bi se izašlo iz ćorsokaka.


Desničarska alijansa uključuje stranku Forza Italia bivšpeg premijera Silvija Berlusconija ujedinjenu s najvećim strankama iz tog bloka, i bila bi ispred pokreta 5 zvijezda, kome je podrška porasla do te mjere da je postao najveća italijanska pojedinačna stranka.


Uprkos činjenici da je podstaknula umjereni ekonomski oporavak, vladajuća koalicija lijevog centra našla se na skromnom trećem mjestu, zahvaljujući raširenom nezadovoljstvu javnosti zbog upornog siromaštva, visoke stope nezaposlenosti i priliva više od 600.000 migranata tokom protekle četiri godine. 


Konačni rezultati izbora trebali bi biti objavljeni tokom dana.


Produžena politička neizvjesnost mogla bi učiniti teško zaduženu Italiju središtem zabrinutosti tržišta u Evropi, nakon što se prijetnja političke nestabilnosti u Njemačkoj povukla u nedjelju kada je izražena podrška velikoj koaliciji pod čelništvom kancelarke Angele Merkel.

- Italija je daleko od rješenja svoje duge liste problema, i sada će imati i nove. Budimo spremni za dugačke i složene pregovore koji bi mogli potrajati mjesecima - izjavio je  Lorenzo Codogno, bivši vodeći ekonomista u ministarstvu trezora.


Berlusconijeva alijansa desnog centra osvojila je oko 37 posto glasova, ali su jučerašnji izbori predstavljali težak lični udarac za medijskog magnata i milijardera, čiju je stranku Forza Italia nadmašila po broju glasova antiimigrantska, esktremno desničarka Sjeverna liga. 

- Moje su prve riječi: Hvala vam! - objavio je u tweetu čelnik Lige Matteo Salvini.


Njegova stranka na jučerašnjim izborima osvojila je više od 17 posto glasova, naspram samo četiri posto osvojenih glasova na nacionalnim izborima u 2013.

Najveći pobjednik nedjeljnih izbora ipak je pokret 5 zvijezda, za koga se predviđa da će osvojiti trećinu svih glasova, postajući ključni akter za svake buduće koalicijske pregovore. 

Vladajući blok lijevog centra osvojio je oko 22 posto glasova.


Predvođen 31-godišnjim Luigijem Di Maiom, pokret je osnovan u 2009. i stekao je podršku zahvaljujući gnijevu javnosti zbog korupcije u italijanskom establišmentu i ekonomskih problema. Neki analitičari ukazuju, međutim, da ostale stranke neće pokazati spremnost da srađuju s pokretom.

 - Di Maio pobjeđuje, Italijom se neće moći vladati - piše na naslovnim stranama novina La Stampa.

Parlament će se prvi put sastati 23. marta, i ne očekuje se da  predsjednik države Sergio Mattarella objavi pokretanje zvaničnih pregovora o formiranju nove vlade prije početka aprila.

Federico Benini, čelnik agencije Winpoll za istraživanje javnog mnijenja, izjavio je da prognoze ukazuju da će 5 zvijezda i Sjeverna liga biti dvije najveće stranke u parlamentu i mogle bi zajedno imati lagodnu većinu za formiranje vlade ukoliko to žele.

Dvije stranke nekada su dijelile snažne antievropske stavove, ali dok Liga tvrdi kako želi da Italija odustane od zajedničke evropske valute, 5 zvijezda su ublažile svoj ton, navodeći da je vrijeme odustajanja od eura prošlo.


Nijedan od čelnika velikih stranaka nije se oglasio u javnosti u nedjelju navečer jer su čekali na objavu konačnih rezultata. Pojavile su se brojne spekulacije da bi se čelnik Demokratske stranke, bivši premijer Matteo Renzi, mogao povući.


Populističke stranke u usponu su širom Evrope od finansijske krize iz 2008. Vodećim italijanskim strankama posebno je teško da suzbiju gnijev glasača jer je ekonomija za šest posto još slabija nego prije jedne decenije i stopa nezaposlenosti iznosi oko 11 posto, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!