Svijet     | 05.03.2018. 11:37 |

Kina pozdravila dolazak južnokorejske delegacije u Pyongyang

FENA Internet

PEKING, 5. marta (FENA) - Kina, najbliža sjevernokorejska saveznica, pozdravila je dolazak južnokorejske delegacije u Pyongyang.    

- Vjerujemo da je to dobra stvar i nadamo se pozitivnom ishodu tog susreta - izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Ured južnokorejskog preedsjednika Moon Jae-ina objavio je da će se njegovi posrednici sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Kina dugo vremena poziva na nastavak razgovora između Sjeverne Koreje i drugih zemalja uvučenih u napetosti oko sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih programa.

Kina je podržala oštre nove ekonomske sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje, ali tvrdi da te mjere treba pažljivo provoditi i da one služe samo kao sredstvo prinude za pregovore.

- Nadamo se da sve strane imaju na umu širu sliku mira i stabilnosti na poluotoku i da će učiniti zajedničke napore, ne samo na poboljšanju veza između Sjevera i Juga, nego za ranu realizaciju denuklearizacije i trajnog mira i stabilnosti na poluotoku - izjavio je Geng.

Južnokorejski zvaničnici sastat će se s Kimom na večeri u Pyongyangu. To je objavio ured južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina kratko nakon što je desetočlana južnokorejska delegacija doputovala u Pyongyang i sastala se sa sjevernokorejskim zvaničnicima.

Nije bilo odmah jasno o čemu će oni raspravljati s Kim Jong Unom, niti šta je još na dnevnom redu njihove dvodnevne posjete. Nade su značajno porasle da dvije Koreje mogu produžiti pozitivnu atmosferu stvorenu sjevernokorejskim učešćem na Zimskoj Olimpijadi u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

Južnokorejsku delegaciju predvodi direktor predsjedničkog vijeća za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong.

Prije odlaska u Sjevernu Koreju, Chung je izjavio novinarima da će prenijeti nadanja južnokorejskog predsjednika u nuklearno razoružanje Sjeverne Koreje i trajni mir na Korejskom poluotoku, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo