Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 12:10 |

Edukacija iz senzorne integracije u Centru 'Nova nada'

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 5. ožujka (FENA) - U Centru za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju "Nova nada" u Kovačima kod Tomislavgrada proteklog vikenda održan je završni ciklus svjetske priznate edukacije - senzorna integracija prema Ayres u pedagogiji/SIAT za odgojno obrazovne stručnjake u razvojnoj rehabilitaciji.

Kako je za Fenu kazala psihologinja Centra "Nova nada" Matea Sušilović, edukacija je započela u veljači prošle godine, a vodile su je radni terapeut, fizioterapeut i SIAT instruktorica Mihaela Grubišić i logoped, instruktorica SI pedagogije Lidija Andrijević Gajić.

Po riječima Matee Sušilović, pojam senzorne integracije u Ayres pedagogiji znači stručno usavršavanje stručnjaka uključenih u odgojno-obrazovne procese djece sa teškoćama u razvoju, kao i onima koji rade na području razvojne rehabilitacije.

- Senzorna integraciju je proces tijekom kojeg u mozak dolaze senzorne, odnosno osjetilne informacije iz naših osjetila za kretanje, vid, sluh, njuh, okus, dodir, putem moždanih živaca. Te informacije zatim se obrađuju tako da im damo smisao i onda na njih možemo odgovoriti nekom aktivnošću - kazala je Sušilović.

Obuku je započelo 22 polaznika iz Livna, Širokog Brijega, Žepča, Zagreba, Dubrovnika te Tomislavgrada, koji su nakon odslušanog teorijskog dijela imali stanku od šest mjeseci za vrijeme koje su trebali odraditi intenzivan rad s djetetom koji obuhvaća analizu, senzoričku procjenu i tretmane, sve to popraćeno video analizama koje su bile dio ispitnog materijala.

Proteklog vikenda održane je ispitni modul na kojem su zajedno pregledavani materijali koje su polaznici odradili.

- Nakon iscrpnog vikenda petnaest polaznika edukaciju je uspješno privelo kraju i dobilo zvanje SI pedagoga - istaknula je Sušilović, dodavši da je od tog broja, pet polaznica iz Centra "Nova nada".

Po završetku edukacije svi polaznici dobili su potvrdnice Akademije za razvojnu rehabilitaciju te su sposobni u svom radu prepoznati disfunkcije senzorne integracije, napraviti procjenu te odrediti i provoditi terapiju senzorne integracije.

Organizatori edukacije bili su djelatnici Centra "Nova nada", u suradnji s Akademijom za razvojnu rehabilitaciju iz Zagreba, čiji stručnjaci su tijekom obrazovnog ciklusa boravili u Tomislavgradu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Udruga 'Nova nada' dobila novo vozilo i novčanu donaciju

Deseta godišnjica 'Nove Nade': Most između ljudi u Norveškoj i BiH je izgrađen

U Prozoru/Rami opremljen kabinet za senzornu integraciju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana