Svijet     | 05.03.2018. 13:00 |

Marine Le Pen pozdravila uspjeh krajnje desnice na italijanskim izborima

FENA Internet

PARIZ, 5.  marta FENA) - Čelnica francuske ekstremne desnice Marine Le Pen pozdravila je u ponedjeljak snažan nastup anti-imigrantske, euroskeptične stranke Sjeverna liga na italijanskim izborima.

Le Pen, koja je ušla u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora u prošloj godini i žestoka je kritičarka Evropske unije, objavila je na Twitteru: "Spektakularan napredak i nastup koalicije Lige pod vodstvom našeg saveznika i prijatelja Mattea Salvinija nova je faza u buđenju naroda!"

Nakon što su početni rezultati izbora počeli pristizati, Le Pen je također napisala u tweetu da je "Evropska unija imala lošu noć".

Nacionalni front na čijem je čelu Le Pen izgubio je na snazi i u krizi je od njenog ponižavajućeg poraza na predsjedničkim izborima od proevropskog centriste Emmanuela Macrona.

Macron se nije odmah oglasio o italijanskim izbornim rezultatima.

Alexis Corbiere iz ekstremno ljevičarske stranke Prkosna Francuska izjavio je u ponedjeljak za TV stanicu BFM: "Postoji duboka želja za promjenom u Evropi. Ako progresivne, građanski orijentirane snage ne preuzmu vodstvo, stvorit ćemo čudovište", prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo