Ekonomija     | 05.03.2018. 13:50 |

Džindić: Nadležna tijela u RS ranije su prihvatala polovinu duga za ruski gas

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Raspodjela ukupnog ratnog duga za gas Ruskoj Federaciji, u iznosu od 104,8 miliona USD, dogovorena je 2013. godine na način da FBiH Rusiji isplati 53,89 miliona USD, a RS 50,91 milion USD, istaknuto je u inicijativi za rješavanje te problematike koju je državnim institucijama uputio federalni ministar energije, rudarstva  i industrije Nermin Džidić, saznaje Fena.

Dogovor koji potvđuje da je Vlada RS tada priznavala polovinu duga, postigao je Koordinacionni tim za utvrđivanje strukture i raspodjele duga za isporučeni prirodni gas u BiH u periodu 1991-1995., a potpisali su ga predstavnici resornih ministarstava u Vladi RS, pomoćnik ministra u Ministarstvu industrije energetike i rudarstva Nataša Žugić i načelnik odjeljenja u Ministarstvu finansija RS Gordana Praštalo.

Direktor firme "Gas-Res" Slobodan Puhalac tada je najavio da će, nakon što sporazum o "prebijanju" dugova bude prihvaćen i potpisan, biti otvorena mogućnost formiranja zajedničkog preduzeća između RS i "Gazproma".

Džindić podsjeća da je Koordinacioni tim tada predložio potpisivanje Sporazuma o raspodjeli duga od 104,8 miliona USD za isporučeni, a neplaćeni prirodni gas, te da je Vlada FBiH u međuvremenu donijela odluku o prihvatanju navedenog sporazuma.

- Nerješavanje ove problematike i izmirenja obaveza prema Ruskoj Federaciji može u potpunosti ugroziti sigurnost snabdijevanja BiH prirodnim gasom - ističe se pismu i traži koordinirana aktivnost Vijeća ministara i nadležnih ministarstava.

Podsjećamo, Gazprom još nije direktno zaprijetio BiH da će u slučaju neplaćanja ratnog duga našoj zemlji "isključiti" gas, ali je krajem prošle godine poslano više nego jasno upozorenje, te se pretpostavlja da u neko dogledno vrijeme nije isključena ni opcija da BiH bude uskraćen dotok gasa.

Pitanje isporuke, odnosno plaćanja duga za isporučeni gas ruskom Gazpromu, aktuelizirano je odmah nakon isplate klirinškog duga od strane Ruske Federacije, a ministar Mirko Šarović ponovo je nedavno uputio inicijativu za rješavanje te problematike, upozoravajući na obavezu oba entiteta da se dogovore vezano za otplatu ratnog duga za gas i o tome obavijeste Rusku Federaciju.

- Na žalost ni jedan međuentitetski dogovor do danas nije uspio. Kao što vidite nema dobre volje za održiv dogovor o vraćanju duga, ali smo se svi ekspresno brzo dogovorili o podjeli ruskih para od kliringa - istakao je nedavno Šarović medijima.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Povećanje cijene gasa u FBiH zbog usaglašavanja sa Gazpromom, te povećanja cijene transporta

Zelenski predložio produženje zabrane izvoza ukrajinskog gasa za 2024. godinu

Nedupustivo da razliku u cijeni za nabavku gasa plaćaju krajnji potrošači

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!