Kultura     | 05.03.2018. 14:28 |

Mjuzikl 'Jesus Christ Superstar' otvara 20. izdanje Dana Matice hrvatske Mostar

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 5. ožujka (FENA) - Ovogodišnje izdanje Dana Matice hrvatske - Mostarsko proljeće započet će 8. travnja izvedbom mjuzikla ''Jesus Christ Superstar'', a u okviru programa bit će priređeno dvadesetak kulturnih događaja.

U ponedjeljak je predstavljen program 20. jubilarnog izdanje festivala te je potpisan sporazum o generalnom sponzorstvu između Croatia osiguranja d. d. i Matice hrvatske Mostar.

Predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić zahvalila je Croatia osiguranju što je prepoznao ulogu Mostarskog proljeća, odnosno ulogu Matice hrvatske Mostar u kulturnom životu Mostara.

- Dvadeseta godini je Mostarskog proljeća i prilika je zahvaliti ljudima bez kojih bi mostarska kulturna scena uistinu bila drukčija. To su prijatelji koji su jamac da grad na Neretvi ostaje mjesto glazbene, pjesničke, likovne, scenske i drugih čarolija - istaknula je Ostojić.

Direktor Croatia osiguranja Ivan Luburić ocijenio je kako je generalno pokroviteljstvo kulminacija partnerstava i prijateljstava Croatia osiguranja i Matice hrvatske Mostar.

- Croatia osiguranja gaji specifične vrijednosti i odgovornosti prema društvenoj zajednici i svakako smo profesionalni čuvari svih vrijednosti koje narodi svojim radom, znanjem i iskustvom stvaraju. Na sličan način to je i Matica hrvatska, čuvar naših kulturnih vrijednosti - dodao je Luburić.

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović najavio je ovogodišnji bogat program Mostarskog proljeća u sklopu kojeg će biti upriličeno dvadesetak kazališnih, glazbenih, književnih, likovnih i dječjih programa.

Mostarsko proljeće 2018. službeno počinje u nedjelju, 8. travnja, izvedbom mjuzikla ''Jesus Christ Superstar'' Zagrebačkog gradskog kazališta ''Komedija'' i Zagrebačke filharmonije.

- Uz pomoć Grada Zagreba i zagrebačkog gradonačelnika Milana Badnića u posljednje dvije godine imali smo dva velika glazbena događaja ''Mamma mia'' i ''Jalta, jalta'', a ove godine ''Jesus Christ Superstar" - kazao je Muselimović.

Govoreći o programu Dana Matice hrvatske, Muselimović je najavio gostovanje ansambla Lado koji se, kako je rekao, sam javio i iskazao želju dati svoj doprinos velikom jubileju.

Predviđena je i glazbeno-poetska večer posvećena Arsenu Dediću, na kojoj bi trebali nastupiti Gibonni, Matije Dedić i Gabi Novak.

Iznimno bogat bit će dramski program. Teatra Gavran izvest će predstavu "Parovi", Hrvatsko narodno kazalište iz Zadra gostovat će s predstavom "Ubojstvo u klubu Quasimodo", Hrvatsko narodno kazalište Split nastupit će s predstavom "Buža", dok će Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke izvesti "Gospođu ministarku".

Pored toga, Narodno pozorište iz Sarajeva predstavit će se s jednom baletnom predstavom, a Hrvatsko narodno kazalište Mostar, u suradnji s Teatrom Marina Držića iz Dubrovnika, prikazat će život Ilije Jakovljevića, velikog odvjetnika i pisca.

Najbolja djela iz fundusa Umjetničke galerije BiH moći će se vidjeti na izložbi čije je otvaranje planirano za 11. travnja, dan kasnije Dubrovačke ljetne igre darovat će izložbu koja je posvećena dubrovačkom umjetniku i pjesniku Antunu Masli.

Za vrijeme trajanja Mostarskog proljeća bit će održana i likovna kolonija posvećena Krešimiru Lediću, te izložba djela Safeta Zeca.

U okviru Mostarskog proljeća 2018 planiran je književni susret s Mirom Gavranom, bit će predstavljeno troknjižje akademika Josipa Muselimovića, a Mostar će posjetiti i glumac Robert Kurbaša.

Dobitnici Kristalnih matica u povodu 20. godišnjice Mostarskog proljeća, koje će biti dodijeljene na prigodnoj svečanosti, su predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Matice hrvatske u Zagrebu Stjepan Damjanović, bivši federalni ministar kulture Gavrilo Grahovac, kardinal Vinko Puljić te Dubrovačke ljetne igre koje su od samog početka bile potpora Mostarskom proljeću.

Ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostarskom proljeću i ove godine potpora HT Eroneta

Promocija knjige 'Strateško komuniciranje država' na Mostarskom proljeću

Narodno pozorište RS-a gostuje na Mostarskom proljeću

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana