Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 14:37 |

Opsenica: Sređivanje zdravstvenog sustava jedan od prioriteta Vlade HNŽ-a

FENA

MOSTAR, 5. ožujka (FENA) - U povodu najavljenog početka pregovora između predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i predstavnika sindikata zaposlenih u zdravstvu, županijski ministar zdravstva Goran Opsenica u izjavi za Fenu kazao je kako je Vlada svjesna složene situacije u kojoj se nalazi sustav zdravstva, naglasivši kako je njegovo dovođenje u održivo stanje jedan od prioriteta Vlade HNŽ-a.

- Iako se u sustav zdravstva svake godine investira znatno više novca od prethodne, materijalna prava djelatnika ostala su ista - kazao je ministar Opsenica.

Pojasnio je kako su, primjerice, proračunska i izvanproračunska sredstva, sredstva ZZO-a i Proračuna HNŽ-a za financiranje zdravstvenih ustanova u županiji od 2012. do 2018. godine povećana za 30 posto, a materijalni status djelatnika u zdravstvu u tom razdoblju ostao je nepromijenjen. P

Prošle godine iz Financijskog plana ZZO-a HNŽ-a zdravstvenim ustanovama je uplaćeno 97,6 milijuna maraka. Rebalansom Financijskog plana ZZO-a HNŽ-a za 2017. godinu zdravstvene ustanove dobile su dodatnih 9,5 milijuna maraka, a iz županijskog proračuna za 2017. godinu, kroz razne vidove, investirano je još četiri milijuna.

No, ni to nije utjecalo na poboljšanje materijalnog statusa djelatnika u zdravstvu, navodi Opsenica.

- Za ovu godinu Financijski plan ZZO-a HNŽ-a predviđa više od 104 milijuna maraka za financiranje zdravstvenih ustanova, no sumnjam da će to poboljšati materijalni status djelatnika u zdravstvu, a spomenuti iznos predstavlja 79,69 posto Financijskog plana ZZO-a HNŽ-a, što je u postotku najveće izdvajanje u Federaciji BiH - kazao je ministar Opsenica.

Dodao je kako će izdvajanja Vlade HNŽ-a u 2018. godini biti veća nego u prethodnoj godini, no sve to skupa, kako je naglasio, nije jamstvo da će se poboljšati materijalni status djelatnika u zdravstvu.

Po riječima ministar Opsenice, zbog svega navedenog Vlada HNŽ-a je u više navrata pozvala rukovodeće i upravljačke strukture zdravstvenih ustanova da racionaliziraju poslovanje i harmoniziraju primanja, kako bi time dali svoj doprinos poboljšanju materijalnog statusa djelatnika u zdravstvu.

- Jedino prihvaćanjem ove preporuke od strane upravljačke strukture zdravstvenih ustanova, uz neupitnu spremnost Vlade da radi na poboljšanju materijalnog statusa djelatnika u zdravstvu, moguće je to i ostvariti. Ovakav pristup svih dionika zdravstvenog sustava i činjenica da je Vlada spremna socijalnim partnerima predložiti da se status djelatnika u zdravstvu dugoročno veže za realne ekonomske pokazatelje put su ka ostvarenju zacrtanog cilja - naglasio je ministar Opsenica u izjavi za Fenu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Prijem vježbenika: Vlada HNŽ-a poziva pravne subjekte na suradnju-odrađivanje vježbeničkog staža

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ-a najavila generalni štrajk (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta