Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.03.2018. 16:08 |

Egipat i Saudijska Arabija grade zajednički megagrad za 10 milijardi dolara

FENA Internet

KAIRO, 5. marta (FENA) – Saudijska Arabija i Egipat osnovale su zajednički fond od 10 milijardi dolara za izgradnju megagrada na hiljadu kvadratnih kilometara u južnom Sinaju, objavljeno je toko posjete saudijskog prestolonasljednika  princa Mohammed bin Salmana Egiptu.

Princ Muhamed se u kairu susreo s predsjednikom Egipta Abdel Fattah al-Sisijem.

Egipat i Saudijska Arabija jačaju veze od kada je Sisi svrgnuo Muslimansko bratstvo s vlasti. Posljednji dogovor o ulaganju potvrđuje strateške veze najbogatije i najnaseljenije arapske države. Kairo podržava Rijad u borbi protiv pobunjenika u Jemenu koje finansira Iran. Također, Kairo se pridružio Saudijskoj Arabije i u bojkotu Katara.

Dolazak saudijskog princa se tumači i kao znak podrške Sisiju uoči predsjedničkih izbora na kojima traži novi mandat, i kako se očekuje dobit će ga, jer je ozbiljnim opozicionim kandidatima ili zabranjena kandidatura ili su zatvoreni.

Saudijski prestolonasljednik princ Muhammed je u domovini pokrenuo opsežne reforme koje podržava Zapad. Turneju nakon trodnevne posjete Egiptu nastavlja u Londonu, a potom odlazi i u SAD krajem mjeseca.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Evropska unija će pružiti milijardu eura hitne kratkoročne makrofinansijske pomoći Egiptu

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Bin Salman: Neophodan dijalog između Indije i Pakistana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta