Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 16:47 |

Skupština KS donijela odluku o osnivanju 'Jedanaeste osnovne škole'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo je donijela odluku o  davanju saglasnosti na Program rada i Finansijski plan Fonda KS za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida za 2018.godinu.

Također je donesena i odluka o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnog obilježja “Regionalni centar za upravljanje otpadom (RCUO) – Smiljevići"

Zastupnici Skupštine KS su na sjdenici danas također usvojili Nacrt strategije prema mladima KS za period 2018-2022. godina, ali je sa dnevnog reda povučen Nacrt strategije za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim planom implementacije u KS-u.

Resorni ministar Elvir Kazazović je naveo da je u KS-u više od 8.000 djece sa poteškoćama u razvoju.

Kazao je da je stategija usmjerena na utvrđivanje potencijala i interesa djece i učenika, ali i njihovih roditelja, te naglasio da su centri za edukaciju ovakve djece opravdani.

Mišljenje zastupnika je da aktivnosti edukacije uposlenih, koji će raditi sa djecom, moraju biti prioritet, te da ponuđena strategija nije razmotrila sve probleme sa kojima se djeca i mladi sa poteškoćama suočavaju.

Ministar Kazazović je povukao sa dnevnog reda  nacrt strategije te kazao da će zastupničke primjedbe i prijedloge uzeti u razmatranje.

U nastavku sjednice zastupnici Skupštine KS nisu dali saglasnost za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnina putem neposredne pogodbe sa Ipsa institutom d.o.o Sarajevo u svrhu oblikovanja građevinske parcele.

Donesena je odluka o utvrđivanju postojanja javnog interesa za osnivanje Javne ustanove “Jedanaesta osnovna škola“ Ilidža, u sarajevskom naselju Stup 2, a ministar Kazazović je kazao da je to bila inicijativa građana koji žive u tom naselju.

Planiranu školu moći će pohađati oko 465 učenika.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'