Svijet     | 06.03.2018. 09:19 |

UN: Nastavlja se etničko čišćenje Rohinja u Mijanmaru

FENA Internet

YANGON, 6. marta (FENA) - Mijanmarska kampanja "etničkog čišćenja" Rohinja muslimana se nastavlja, izjavio je u utorak visoki zvaničnik UN-a za ljudska prava, više od šest mjeseci nakon što je pobunjenički napad izazvao reakciju snaga sigurnosti tokom koje je protjerano skoro 700.000 ljudi u susjedni Bangladeš.

Andrew Gilmour, pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava, dao je te komentare nakon četverodnevne posjete bangladeškoj oblasti Cox’s Bazar, gdje se sastao s ljudima koji su nedavno pobjegli iz Mijanmara.

- Mislim da ne možemo izvući nijedan drugi zaključak iz onoga što sam vidio i čuo u Cox’s Bazaru - navodi Gilmour u izjavi za javnost.

Nakon što su Rohinja pobunjenici napali 30 policijskih položaja i vojnu batzu 25. augusta prošle godine, mijanmarski vojnici i policajci provodili su kampanju gušenja pobune u selima i gradovima u, kako mijanmarska vlada tvrdi, legitimnoj oprraciji protiv "terorista".

Rohinje koje su pronašle utočište u Bangladešu govorile su o silovanjima, ubistvima i paljevinama pripadnika snaga sigurnosti. Ujedinjene nacije i Sjedinjene Države zaključile su da je kampanja prerasla u etničko čišćenje.

Gilmour je razgovarao s izbjeglicama koje su svjedočile o otmicama koje su izvodile snage sigurnosti i o najmanje jednom smrtnom slučaju Rohinja muškarca u pritvoru.  

- Izgleda da se rašireno i sistematsko nasilje nad Rohinjama još provodi - izjavio je Gilmour. 

- Priroda nasilja se promijenila od divljačkog krvoprolića i masovnih silovanja u prošloj godini u kampanju slabijeg intenziteta  terora i prinudnog izgladnjivanja koja ima za cilj protjerati preostale Rohinje iz njihovih domova u  Bangladeš - navodi zvaničnik UN-a u izjavi, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Tim Ujedinjenih nacija: Ima razloga za vjerovati da je Hamas počinio seksualno nasilje

UNRWA nastoji ublažiti posljedice izraelskih optužbi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo