Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 10:26 |

Skupština USK razmatrala niz zakona i strategija iz oblasti obrazovanja

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 6. marta (FENA) - Skupština Unsko-sanskog kantona u ponedjeljak je održala redovnu sjednicu  na kojoj su zastupnici razmatrali nekoliko zakona i strategija iz oblasti obrazovanja.

Uz Prijedlog zakona o studentskom standardu, razmatrani su i nacrti zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti te o osnovnom odgoju i obrazovanju.  Na dnevnom redu su bili i Prijedlog Strategije prema mladima USK 2018-2022. godina, Nacrt Strategije razvoja obrazovanja USK 2017-2022. godina te Nacrt Strategije razvoja visokog obrazovanja u USK 2019-2024. godina.

-Bitno je istaći da smo na sjednici Skupštine razmatrali čak tri strategije, jednu u formi prijedloga i dvije u formi nacrta i da se sve tri tiču potreba mladih. Mladi odlaze iz naše zemlje i samo strateški pristup njihovim potrebama može da ih zadrži. Mislim da se u ovom periodu sasvim pogrešno usmjerava pažnja javnosti isključivo na budžet. Naš cilj kao Skupštine treba biti usvajanje značajnih mjera, kojima se dugoročno, sistemski mijenjaju određene oblasti i utiče na kvalitet života građana – kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDA Edin Bašagić.

Takvim mjerama se i po mišljenju nevladinog sektora u kantonima posvećuje nedovoljno pažnje. U nedavnom izvještaju CCI-a upravo je USK istaknut kao pozitivan primjer.

Prema Bašagićevim riječima, USK je potrebna pogotovo reforma obrazovanja na svim nivoima. Na osnovu statistika koje sadrže ponuđene strategije bit će urađena sistematizacija u školama. Posebna pažnja posvećena je i boljoj pripremi za buduća radna zanimanja, ali i, na primjer, depolitizaciji, jer strategije predviđaju promjenu načina izbora direktora u školama.

-Već u budžetu za 2018. mi smo predvidjeli sredstva za realizaciju strategija, i to kroz stipendije za studente i učenike. Značajna sredstva smo namijenili i za odrađivanje pripravničkog staža, što je također jedan od načina da olakšamo mladima izlazak na tržište rada - zaključio je Bašagić.

Skupština USK razmatrala je i Informaciju o stanju duga u USK te Izvještaj o radu i Plan rada Skupštine USK za 2018. godinu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Usvojeni prijedlozi zakona o javnim priredbama i slobodi mirnog okupljanja u USK

Skupština USK ovogodišnji prijedlog budžeta razmatra na sjednici 6. aprila

Usvojena Odluka o privremenom financiranju Unsko-sanskog kantona

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana