Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 16:34 |

Grabar-Kitarović za bolju sigurnosnu i vojnu suradnju BiH, Hrvatske i Srbije

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 6. ožujka (FENA) - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je u utorak iz Mostara kako je iznimno bitno da Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija osnaže svoju sigurnosnu suradnju, ali i transparentniju vojnu suradnju koja je danas, kako je kazala, gotovo nepostojeća.   

 - Iznimno je bitno da tri zemlje kako bilateralno tako i trilateralno osnaže suradnju u području sigurnosti između svojih obavještajnih agencija i policije, s obzirom na mnoge probleme kriminalne prirode, ali i svakodnevnog pojačanog pritiska ilegalnih migracija - izjavila je hrvatska predsjednica novinarima nakon trilateralnog sastanka s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem te predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 Naglasila je kako bi i transparentnija vojna suradnja pridonijela daljnjoj uspostavi povjerenja i suradnje između tri zemlje jer je, po njezinim riječima, vojna suradnja Hrvatske, BiH i Srbije danas gotovo nepostojeća, osim zajedničkog sudjelovanja u nekim međunarodnim vojnim vježbama.

 - Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina nemaju neke posebne vidove vojne suradnje. Na hrvatskom vojnom učilištu školuju se časnici iz BiH i Srbije i mi ćemo s tim programom nastaviti, ali smatram da je upravo područje sigurnosti, kao jedno od područja gdje se javljaju nove sigurnosne ugroze koje su jednake za sve naše zemlje, područje u kojem bismo trebali osnažiti suradnju između relevantnih institucija - zaključila je hrvatska predsjednica Grabar- Kitarović.

 

  

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Proslava Nove godine u glavnim gradovima regije

Plenković: BiH i Srbija trebaju uskladiti vizni režim s EU-om

Susret osiguravača i reosiguravača 'SorS' - Štete rastu brže od premije osiguranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo