Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 12:02 |

Osmomartovska kampanja Sindikata trgovine - 'O tome (ne) pričaj'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - 0 tome (ne) pričaj, naziv je kampanje koju Sindikat trgovine i usluga BiH planira provesti na 8. mart, Međunarodni dan žena. 

Incijativa je došla od Sekcije žena, koja djeluje u sklopu pet regija na području cijele BiH, a cilj kampanje je da se 8. marta radnicama u sektoru trgovine i usluga, ali i građanima BiH na slikovit način prikaže težina posla koje one svaki dan obavljaju.

- Veliki broj radnica u sektoru trgovine i usluga često ne zna za slobodan dan, radno vrijeme od osam sati, pauzu, praznike... One rade težak fizički posao koji često znamo uporediti sa radom u rudniku. Podjelom bijelih Margareta širom BiH u objektima gdje radnice nisu organizirane u sindikat mamo želju izmamiti im osmijeh na lice i pokazati da neko misli na njih - saopćeno je iz Sindikata trgovine i usluga BiH.

Na taj način, radnice žele uporediti sa bijelim cvijetom koji ima posebno značenje i simboliku, a prvenstveno je znak za optimizam, zdravlje i otpornost.

Sekcija žena STBiH želi pozvati sve radnice da se informišu o svojim pravima i mogućnostima i da govore o problemu ukoliko postoji.

- U STBiH smatramo da je 8. mart praznik od izuzetnog značaja, budući da je taj dan rezultat ideje koja se prvi put pojavila početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Baš kao i te davne 1857. godine ovom kampanjom želimo pokazati jedan vid protesta zbog trenutne situacije u kojoj se nalaze radnice u sektoru trgovine i usluga - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana