Svijet     | 07.03.2018. 13:19 |

Vodeći ekonomski savjetnik Bijele kuće Gary Cohn podnio ostavku

FENA Internet

WASHINGTON, 7. marta (FENA) - Direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele Kuće Gary Cohn objavio je u utorak da podnosi ostavku, dok se administracija predsjednika Donalda Trumpa priprema da uvede tarife na uvoz čelika i aluminija.

Cohn, bankarski veteran s Wall Streta, obavljao je dužnost vodećeg Trumpovog ekonomskog savjetnika od samih početaka nove američke administracije.

Bila mi je čast da služim svojoj zemlji i da uvodim ekonomsku politiku koja podstiče rast i koja je u korist američkog naroda, a posebno usvajanje istorijske poreske reforme - navodi Cohn u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

Cohn je bio među prvim Trumpovim savjetnicima i igrao je značajnu ulogu u kreiranju poreske reforme, koju je u decembru prošle godine Trump pretvorio u zakon.

Trump je objavio 1. marta da njegova administracija planira da uvede tarife od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na aluminij, jer te uvoze smatra prijetnjom američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Cohn, "globalista" u Bijeloj kući, pokrenuo je napore u zadnji tren da se odbaci Trumpov plan o tarifama na uvoz čelika i aluminija. On je sazvao sastanak s čelnicima američkih kompanija koje ovise o čeliku i aluminiju s Trumpom.

Trump je, ipak, u utorak ponovio svoju odlučnu namjeru da uvede tarife na uvoz čelika i aluminija.

- Kada smo iza svake pojedinačne zemlje, trgovinski ratovi nisu tako loši. Trgovinski ratovi štete njima, ne nama - kazao je američki predsjednik.

Trumpov novi plan o uvođenju tarifa zasnovan je na istrazi koju je provelo američko ministarstvo trgovine. Cohn je poručio svojim kolegama da je istražni izvještaj "užasan" jer nije na primjeren način analizirao radna mjesta koja će biti izgubljena u industrijama koje se oslanjaju na taj uvoz.

- Gary Cohn zaslužuje poštovanje što je služio svojoj zemlji na prvoklasan način. Siguran sam da će mi se pridružiti mnogi drugi u razočarenju što je on otišao - navodi u tweetu Lloyd Blankfein, izvršni direktor Goldman Sachsa i Cohnov bivši šef, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta