Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 14:19 |

ICMP darovao PMF-u opremu za DNK laboratoriju (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) darovala je Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Sarajevu opremu koja će omogućiti uspostavljanje nove DNK laboratorije na univerzitetu.

Protokol o donaciji opreme potpisali su danas u Sarajevu rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday i dekan PMF-a Mustafa Memić.

Oprema uključuje dva uređaja za sekvenciranje DNK i računare za sekvenciranje, piptete neophodne za rad u DNK laboratoriji, te osnovnu laboratorijsku opremu i namještaj. ICMP je također osigurao operativni sistem  i software potreban za funkcionisanje opreme.

- Veoma smo zahvalni ICMP-u koji nam je donirao značajnu opremu koja će biti korištena u nastavnom procesu. PMF ima pet odsjeka, više od 200 zaposlenih, od kojih je oko 120 naučnika, odnosno profesora i asistenata, te više od dvije hiljade studenata koji rade sa tom opremom – kazao je dekan Memić.

Studenti će na ovaj način, kako je dodao, biti u prilici da se upoznaju o najnovijim tehnologijama  u oblasti molekularne biologije, a osim toga nastavno-naučno osoblje PMF-a imat će na raspolaganju savremenu opremu za svoj naučno-istraživački rad.

Prilikom reorganizacije laboratorijskog sistema u BiH 2016. godine, naveo je Holliday, ICMP je donirao stratešku opremu Zavodu za sudsku medicinu u Banjoj Luci.

- ICMP je uvijek nastojao osigurati da se oprema efektivno koristi što je duže moguće. Laboratorijski sistem je prebačen u Hag tokom 2017. čime je omogućeno da ICMP počne koristiti sekvenciranje sljedeće generacije, metodu utvrđivanja podudarnosti DNK koja je u značajnoj mjeri snažnija nego sistemi koji su se dosad primjenjivali. Oprema koja je danas donorana još može poslužiti u izuzetno korisne svrhe  i pomoći u razvoju molekularne biologije u BiH, kao i u razvoju forenzičke nauke - izjavio je Holliday.  

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1524

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1gO4VUUMS71oaPuyf_GMUenweOQhQ6b_b?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Isporučena vrijedna oprema za službu Civilne zaštite Goražde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo