Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 08:56 |

Šida Kalbić iz Bugojna - humanistkinja velikog srca

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 8. marta (FENA)  - Prava bi šteta bila ne spomenuti danas, na Međunarodni dan žena, humanistkinju Šidu Kalbić iz Bugojna koja je dosad organizirala mnoge akcije pomoći za liječenje teško oboljelih stanovnika ove, i drugih bh. općina.

Predsjednica je Udruženja "Đerđef“ koje okuplja oko 1.700 članova, i neko za koga će mnogi reći da je jedna od rijetkih osoba u današnje vrijeme koja razumije tuđu nevolju, bez obzira tiče li se ona bolesti ili, primjerice, treba li nekome hrana, odjeća, obuća, školski ruksak ili pribor.

U razgovoru za Fenu kaže kako je od 2010. kroz humanitarni rad tog udruženja pomoć pružena za 186 članova, od kojih se većina izliječila.

-Mnogima smo kupovali lijekove, plaćali operacije u našoj državi i izvan nje, u Austriji, Turskoj, Italiji. Prostorije našeg udruženja svakodnevno posjećuju ljudi koji traže pomoć  - kazala je.

Ponosna je, dodaje, na građane s područja gornjovrbaske regije, jer se uvijek odazovu na apele pomoći oboljelima, ali i na uspostavljene veze s našim ljudima u inozemstvu koji su, također, uvijek tu kada zatreba.

-Naši humanitarni koncerti su veoma posjećeni i ja sam sigurna da bi tako bilo i kada bi se održavali svake sedmice. Evo, baš sutra imamo posjelo za žene koje su došle na ideju da kupovinom torte pomognu našem Asmiru, koji ima tri ciste na mozgu - naglasila je.

Ističe da se ovih dana vratila iz Linca s izložbe narodnih nošnji koja je bila prodajnog karaktera, te da su članice "Đerđefa“ sudjelovale u akciji pomoći dječaku Arslanu.

-Osjećaj da ste nekome pomogli ne može se opisati, a želja da pomažem drugima kod mene se javila nakon što sam izgubila dijete i brata. Zbog zdravstvenog stanja, razmišljala sam da odustanem, ali ne mogu - istaknula je ova Bugojanka.

Za akcije koje je provela, skupa s ostalim članovima udruženja, dobila je brojne zahvalnice i priznanja, od kojih joj je naročito draga ona s potpisom djece koja su se, nakon dugotrajnog oporavka, vratila redovnim školskim obavezama.

Tri puta je na manifestaciji "Džek popularnosti" u Visokom od strane književnika i humaniste Džemala Softića proglašena humanistkinjom godine, da bi joj 2017. bilo uručeno priznanje humanistkinje decenije u BiH.

Zanimljivo je da je, u želji da pomogne nezaposlenim ženama u ruralnim dijelovima općine u objektu blizu kuće u Vilešima otvorila "malu, ali radionicu velika srca“, u kojoj se trenutno nalazi devet mašina. 

-Žene tu zarade plaću, šiju narodnu nošnju, pletu, heklaju, keraju i izrađuju razne rukotvorine - kazala je.

Sretna je, dodaje, što je dječak iz Oboraca kod Donjeg Vakufa, obučen u nošnju koja je bila ručni rad članica "Đerđefa“, dobio nagradu u SAD-u, te akcijom u kojoj je obezbjeđena tradicionalna narodna nošnja za KUD "Vaso Jovanović“ u Srebrenici.

Ističe doprinos Srebreničanina Fadila Cvrka koji se trenutno nalazi u Americi, a koji je donirao Udruženju „Đerđef“ sredstva za izradu šesnaest anterija za potrebe tog društva.  

Na kraju, poručuje svim ženama da budu prisutnije i još aktivnije u društvu, da se međusobno pomažu i uvažavaju, i da pomažu drugima.

-Samo tako će biti jake. A jaka žena, znači zdrava i snažna porodica, i zajednicu u kojoj će biti prepoznata kao neko ko svojim znanjem, kvalitetom i radom može doprinijeti da nam svima bude bolje - poručila je Šida Kalbić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Premijer KS čestitao Dan žena

Željka Cvijanović uputila čestitku u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo