Svijet     | 08.03.2018. 10:21 |

Četiri velika međunarodna događaja ove godine u Kini

FENA Internet

PEKING, 8. marta (FENA) - Ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine Wang Yi na marginama godišnjeg zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa (NPC) najavio je četiri glavna događaja koja će ove godine biti održana u Kini, prenosi Xinhua.

Na južnom kineskom otoku i provinciji Hainan u aprilu će biti godišnja konferencija Boao foruma, koji okuplja lidere iz vladinog, nevladinog, biznis sektora te predstavnike akademije iz cijele Azije, a ovogodišnja tema bit će reforme i otvaranje.

Potom dolazi samit Šangajske organizacije za saradnju (Shanghai Cooperation Organization Summit). Tema ovogodišnjeg sastanka organizacije u kojoj je pored Kine i Rusije još šest azijskih država te dvocifren broj zemalja koje u različitim formama učestvuju, je "Duh šangaja".

Forum Kinesko-afričke saradnje, koji okuplja skoro sve afričke države i koji postoji od 2012., bit će upriličen u Pekingu sa fokusom na Inicijativu "Pojas i put".

Na koncu, u novembru će u Šangaju biti održana Prva međunarodna uvozna izložba (First International Import Expo) s fokusom na dalje otvaranje tržišta.

U Kini se u martu tradicionalno održavaju "Dva zasjedanja", Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC) te Svekineskog narodnog sabora (NPC), najvišeg zakonodavnog tijela države.

Ovogodišnji NPC je još značajniji jer dolazi nakon prošlogodišnjeg 19.Kongresa Komunističke partije Kine (CPC) na kojem je izabrano partijsko rukovodstvo. NPC će pored izbora najviših državnih dužnosnika razmatrati i osnovna društveno-politička i ekonomska kretanja Kine u narednom petogodišnjem periodu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana