Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 10:38 |

Tim NSRS-a priprema odgovor na osporavanje 'Dana RS-a'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 8. marta (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra prvu sjednicu Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“.

Deset delegata Vijeća naroda RS-a u zahtjevu podnesenom 25. januara 2018. traži od Ustavnog suda da donese odluku da je neustavan "9. januar, kao Dan RS-a“.

Osporavaju član u kojem se navodi: "Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao Dan RS“.

Zahtjev je potpisalo osam delegata Kluba Bošnjaka i dva iz Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a, kojim je predsjedavao Čubrilović, na sjednici održanoj 8. februara složio se o potrebi formiranja tima za odbranu u ovom predmetu, podsjećaju iz entitetskog parlamenta.

Tim čine akademik Rajko Kuzmanović (koordinator Tima), prof. dr. Siniša Karan, prof.dr. Mile Dmičić, prof. Željko Mirjanić, prof. dr. Darko Radić, prof.dr. Radomir Lukić, narodni poslanici i članovi Odbora za ustavna pitanja Dragan Čavić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo, ministri Anton Kasipović i Lejla Rešić, advokar Jovan Čizmović, istoričar Željko Vujadinović i sekretar Odobra za ustavna pitanja Dragana Marković.

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, koji su 5. januara predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“, istakli su ranije da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH o neustavnosti tog datuma te stav Venecijanske komisije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo