Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 11:10 |

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv pomagača 'Zemunskog klana'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Gligić Bore (rođenog 1969. godine u Tuzli, državljanina BiH i R Srbije) i Milanović Igora (rođenog 1987. godine u Lazarevcu, državljanina R Srbije). 

Optuženi se terete da su počinjenjem kaznenih djela, u okviru organizirane kriminalne skupine vršili krađu identiteta građana i omogućili osobama iz kriminalnog miljea, izradu nezakonitih osobnih dokumenata CIPS, sa stvarnim podacima drugih osoba, čime su pripadnicima kriminalnog miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, među kojima i pripadnicima tzv. „Zemunskog klana“ omogućili lažne identitete u najmanje oko 50 slučajeva.

Kako navode iz Tužiteljstva BiH u saopćenju za javnost, optuženi se terete, da su kao dio organizirane kriminalne skupine, u razdoblju od 2013. do 2016. godine, sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima, činjenjem niza organiziranih protuzakonitih radnji, uglavnom osobama iz kriminalnog miljea, nezakonito omogućili podnošenje zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata CIPS, sa podacima stvarnih osoba a fotografijama osoba kojima je pribavljen lažni identitet.

Prema prikupljenim dokazima, prilikom izvršenja kaznenih djela, optuženi su zajedno sa drugim pripadnicima organizirane kriminalne skupine, pronalazili podatke o državljanima BiH, koji već dugo ne žive u Bosni i Hercegovini, te koji nisu podnosili zahtjeve za osobne dokumente BiH, kako bi počinjenjem kaznenih djela, zloupotrijebili njihov identitet.

U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobijanja osobnih dokumenata, u kojima su optuženi zajedno sa drugim osobama, aktivno sudjelovali u omogućavanju krivotvorenja identiteta, kako bi se osobe iz kriminalnog miljea, mogle skrivati od policijskih organa i putovati preko granice izbjegavajući raspisane tjeralice.

 Akcijom pravosudnih i sigurnosnih organa BiH, počinitelji ovih nezakonitih aktivnosti, kojima je pričinjena velika šteta Bosni i Hercegovini, sistemu osobnih dokumenata CIPS –IDDEEA, su otkriveni i procesuirani u okviru akcije kodnog naziva „Papirus“, a nezakoniti osobni dokumenti poništeni i stavljeni van snage.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta